„Loodame, et arv väheneb selgelt, sest oleme seda meelt, et Taani ühiskond ei pea nii tugevale survele vastu,“ ütles valitsuserakonna Venstre parlamendiliige ja immigratsioonipoliitika kõneisik Marcus Knuth, vahendab Yle Uutiset.

Immigratsiooniminister Inger Støjbergi kavandatud ajakirjanduskampaania suunatakse riikidesse, kust või mille kaudu tuleb Taani ohtralt asüülitaotlejaid.

Kampaania eesmärk on edastada tulijatele sõnum, et Taanis välismaalastele makstavad toetused ei ole suured ning neid kavatsetakse kahandada veel 50 protsenti, teatas Knuth Rootsi Raadiole.

Taani valitsuse teatel annavad inimkaubitsejad, kes tegutsevad näiteks Türgis, liiga roosilise pildi Taani sisserändajatele antavatest toetustest. Inimkaubitsejatel on näiteks veebileht, kus võib võrrelda erinevate riikide sotsiaaltoetusi.

Knuthi sõnul edastatakse reklaamikampaaniaga sõnumit, et toetused ei ole nii suured kui lubatakse ning et neid kavatsetakse veel radikaalselt kärpida.

Eelmisel aastal saabus Taani ligi 15 000 asüülitaotlejat, mis on võrreldes tunamullusega kahekordne arv.

Mõned Euroopa Liidu riigid on juba varem selliseid kampaaniaid korraldanud. Taani kampaania erineb varasematest selle poolest, et Taani püüab ära hoida ka sõjapõgenike tuleku.

Ajakirjanduskampaaniaid on sel aastal läbi viinud ka Austria ja Saksamaa, kus on aga keskendutud Kosovost ja Albaaniast tulevatele isikutele, kes otsivad vaid paremat elatustaset, teatas Taani ajaleht Politiken.

Kampaaniaid on veel korraldanud Suurbritannia, Hispaania ja Luksemburg.