Prokurör Anders Larsson ütles, et Misānel ei „õnnestunud seega rahvusvahelist süsteemi lühisesse ajada”, vahendab Taani ajaleht Ekstra Bladet.

„Seda ei tohiks juhtuda,” ütles Larsson.

Misāne on olnud rahvusvaheliselt tagaotsitav alates sellest, kui ta röövis 2018. aasta mais Lõuna-Aafrika Vabariigist oma tollal kolmeaastane olnud tütre. Lõuna-Aafrika Vabariigist on pärit tüdruku isa.

Isa on võidelnud oma tütre uuesti nägemise eest Lõuna-Aafrika Vabariigi kohtus.

Kui Misāne tegi ilma tütreta 2018. aasta 8. detsembril reisides vahepeatuse Taanis, aktiveeriti Interpoli rahvusvaheline vahistamismäärus ja alates sellest on Misāne olnud Taanis vahi all ja Lõuna-Aafrika Vabariik on püüdnud saavutada tema väljaandmist.

Misāne on püüdnud koos oma advokaatide Henrik Stagetorni ja Niels-Erik Hanseniga erinevatel viisidel väljaandmist takistada, kasutades muu hulgas inimõiguste kohtu ja varjupaigataotluse abi.

Nüüd on aga Lõuna-Aafrika Vabariigile väljaandmise takistamise võimalused ammendunud, kirjutab Ekstra Bladet.

Oma kahe Lätis viibiva lapsega taaskohtumise asemel peab Misāne jääma vahi alla, kuni ta võtab kaasa delegatsioon Lõuna-Aafrika Vabariigist.

Seal võib ta advokaadi sõnul olla sunnitud ootama vanglas kuni kaks aastat, kuni tema asja kohtus arutama hakatakse. Üks kaitsemeeskonna argumente oligi, et eeluurimisvangistuse pikkus ei ole proportsionaalne karistusega, mille Misāne võib Lõuna-Aafrika Vabariigis saada.

Prokurör märkis aga, et Misāne võib asja venitamise eest iseennast tänada.

„Kõik sammud, mis Misāne on astunud, on mõeldud protsessi venitamiseks,” ütles Larsson, kes ei vaidlusta samas naise väljaandmise vältimise katsete legaalsust.