Taani islamiusu organisatsioon Islamsk Trossamfund (IT) pöördus kohtu poole, sest Taani prokuratuur keeldus nende kaebust arutamast, teatab Euobserver.com.

IT esitatud hagis väidetakse, et piltide avaldamisega teotati jumalat, sest koraan keelab igasugused visuaalsed kujutised Mohammedist.

Taani päevaleht palus inimestel saata toimetusele pilte, et “testida, kas islamistide kättemaksuhirm on hakanud piirama väljendusvabadust Taanis”.

Üleskutse järgnes ühe kirjaniku kurtmisele, et tal ei õnnestu oma raamatu illustreerimiseks kunstnikku leida, sest need kardavad muhameedlaste kättemaksu.

Kokku avaldas ajaleht tosina eri autori pilti Mohammedist ja islamist, ühel pildil seisis habetunud Mohammed, peas räti sisse mähitud pomm, millel süütenöör põleb.

Pildid kutsusid esile moslemite raevu nii Taanis kui ka mujal maailmas. Islamistlikud riigid nõudsid Taani valitsuselt ajalehe karistamist ja ametlikku riiklikku vabandust.

Valitsus ei andnud survele järgi, teatades, et tegu on sõnavabaduse küsimusega ning valitsusel puudub igasugune võimalus mõjutada ajakirjanduse tegevust.

Jyllands-Posteni peatoimetaja Carsten Juste teatas, et lehel pole mingit kava vabandada kellegi ees piltide avaldamise eest. “Me ei vabanda, sest me elame Taanis Taani seaduste järgi ja meil kehtib sõnavabadus. Kui me vabandame, reedame me põlvkonnad, kes võitlesid selle õiguse eest.”