Tüli võib rikkuda Taani suhteid oma peamise Põhjamaa-liitlasega otse enne Kopenhaageni asumist 1. juulist Euroopa Liidu eesistuja ametisse.

Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen ütles, et tema paremtsentristliku koalitsioonivalitsuse immigratsiooni pidurdamise sammud võiks olla eeskujuks teistele Euroopa riikidele, kes on hädas äärmusluse tõusuga.

Naaberriigi valitsusjuhi seisukohad tekitavad vastuseisu Rootsis, kus arvamusküsitluste järgi peaks vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid septembrivalimiste tulemusena võimule jääma. Immigratsioon ei ole seni olnud Rootsi valimiste prioriteetne teema.

Rasmussen tõrjus Rootsi kriitikat oma kavadele piirata riiki lubatavate immigrantide arvu. Peaministrit toetav paremäärmuslik partei ähvardas koguni tõkestada kahte riiki ühendava silla.

“Seni kui me peame kinni rahvusvahelistest konventsioonidest, mida me teeme, ei tohiks keegi teine, ka mitte Rootsi, sekkuda,” tsiteeris päevaleht Politiken Rasmusseni sõnu.

Rootsi integratsiooniminister Mona Sahlin on nimetanud Taani plaane äärmuslikeks ja rahvusvahelisi konventsioone rikkuvaiks.

Taani Rahvapartei (DPP) liider Pia Kjaersgaard aga ütles, et Sahlini sõnad on kui “noahoop selga”. DPP, kelle parlamenditoetusest valitsuskoalitsioon sõltub, kahekordistas novembrivalimistel oma toetust ja tõusis Taani suuruselt kolmandaks parteiks.

“Kui Rootsi valitsus soovib muuta Rootsi rahvuste sulatuspotiks, siis see on nende valik,” sõnas Kjaersgaard.

“Kui nad tahavad teha Stockholmist, Göteborgist ja Malmöst Skandinaavia Beirutit klannisõdade, aumõrvade ja massivägistamistega, siis meil on alati võimalus paigutada Öresundi silla keskele tõstesild,” lisas ta.

Mai algul tunnistas Rasmussen, et koalitsioon oli sunnitud DPP nõudel oma algseid immigratsiooniettepanekuid karmimaks muutma.