Stephen Farrell, Tyler Hicks, Lynsey Addarrio ja Anthony Shadid jäid Muammar Gaddafi jõukude kätte Ajdabija linnas. Eile, kuus päeva pärast vangistamist anti nad üle Türgi suursaatkonnale Tripolis, vahendab Iltalehti.

Sündmused said alguse läinud teisipäeval, kui olukord Ajdabijas muutus ohtlikuks. Ajakirjanikud otsustasid sealt lahkuda, ent nende teekond katkes üsna peagi, sest autojuht oli sunnitud teesulu tõttu peatuma. "Ma hüüdsin sohvrile: "Sõida edasi! Ära peatu!" rääkis fotograaf Tyler Hicks. "Ma teadsin, et niipea kui peatume, läheb jamaks."

Kui sõiduk peatus, avasid sõdurid ukse ning vedasid neli ajakirjanikku välja. Samal ajal alustasid mässulised teesulu tulistamist. "Nägime, kuidas kuulid tungisid maasse," kirjeldas kahekordne Pulitzeri preemia laureaat Anthony Shadid

Shadid, Hicks, fotograaf Lynsey Addario ja reporter Stephen Farrell jooksid nii kiiresti kui suutsid ühte väiksesse majja varju.


"Täna öösel sa sured"

Pärast tulistamise lõppu käskisid sõdurid neil oma taskud tühjendada ning heita pikali maha. "Kuulsin, kuidas üks neist araabia keeles ütles: "Lase nad maha,"" rääkis Shadid. "Arvasime, et nüüd on meiega kõik."

"Aga üks teine ütles: "Ei, nad on ameeriklased. me ei tohi neid maha lasta,"".

Sõdurid sidusid nad kinni elektrijuhtmete, kingapaelte ja raudtraadiga. Asi läks vägivaldseks, kui üks sõduritest lõi naisfotograaf Addariot näkku ning irvitas. "Ma hakkasin nutma. Ja tema naeris veel kõvemini," meenutas Addario.

Järgmised kaks ööpäeva olid talle, ainsale naisele, otsekui põrgu. Talle tehti lähenemiskatseid, silitati ja käperdati ta rindu. Oma osa sai ka Hicks, kelle kael ähvardati keerata kahekorra. Ka Addariot ähvardati tappa. "Üks neist silitas haiglaselt ja hellalt mu pead ning korrutas: "Sa sured täna öösel.""

Lõpuks veeti nad Tripolisse, kus anti üle kaitseministeeriumi ametnikele. Sellest alates muutus kohtlemine normaalseks ning nad kõik said teha lühikese telefonikõne. Pärast kõnelusi soostusid liibüalased nad üle andma Türgi saatkonnale. USA saatkond oli juba veebruaris suletud.

Farrellile oli see juba teine samalaadne kogemus, sest aastal 2009 sattus ta Afganistanis Talibani kätte vangi. Toona pääses ta tänu Briti vägedele.