Šveitsi teadlaste arvates on Putin rahupreemia ära teeninud oma „väga kaugelevaatava plaaniga leida nanotehnoloogia abil efektiivne alternatiivse energia vorm”. Uurimiskeskuse arvates aitaks Putini (veel laiemale avalikkusele tundmata) plaan tulevikus ära hoida energia-, eelkõige nafta pärast peetavaid, sõdu, vahendab Interfax.

„President Putini idee luua Venemaal nanotehnoloogia korporatsioon ja seda läbi suuremate rahasüstide teadusse, näitab ühelt poolt suurt vajadust alternatiivsete energiaallikate järgi ja teiselt poolt Vene presidendi suur läbinägelikkust juhina. Tema pingutused naftale tõhusa aseaine leidmiseks teenivad terve inimkonna huve ja on suureks panuseks ülemaailmsesse rahusse,” ülistab Šveitsi uurimiskeskus Putinit.

Vajadusest luua taoline nanotehnoloogiline riiklik korporatsioon rääkis president Putin oma 2006. aasta läkituses Föderaalkogule. Seadus „Vene nanotehnoloogilisest korporatsioonist” võeti Riigiduumas vastu eelmise aasta septembris. Nanotehnoloogilistele uuringutele eraldatava riikliku toetuse üldmahuks saab 180 miljardit rubla (78 miljardit krooni).

Käesoleva, 2007. aasta Nobeli rahupreemia laureaadiks sai endine Ameerika Ühendriikide asepresident Al(bert) Gore oma võitluse eest üleilmalise soojenemisega. Siiani on venemaalastest maineka auhinna saanud ainult Nõukogude Liidu esimene ja viimane president Mihhail Gorbatšov ja endisest tuumateadlasest dissident Andrei Sahharov.

Vene teadusakadeemia akadeemik Juri Rõžovi sõnul on tegu “mingi jamaga” ning tegemist võib olla ettevalmistatud meediakäraga. „Kõige kummalisem on see, et Putini kandidatuur esitati nii varakult, sest Nobeli rahupreemia anti alles hiljuti välja,“ ütles Rõžov ning lisas, et ta pole Putini kandidatuuri esitanud Šveitsis asuvast rahvusvahelisest alternatiivenergia uuringukeskusest varem midagi kuulnud, vahendab NewTimes.ru.