Illegaalse immigratsiooni ja kuritegevuse kaardile mänginud Rahvapartei (SVP) sai 200-kohalises parlamendi alamkojas 11 kohta juurde ja nüüd on tal neid 55, näitavad Šveitsi uudisteagentuuri ATS avaldatud esialgsed valimistulemused.

“Pärast Teist maailmasõda ei ole veel ükski partei saavutanud nii suurt võimu,” kirjutas esmaspäeval ajaleht Le Temps.

Sotsialistid (SP) jäid 52 kohaga teiseks. Nende tulemus on 1999. aasta valimistega võrreldes ühe koha võrra parem.

Oodatust suurem kaotus sai osaks paremtsentristlikele radikaalidele (FDP) ja kristlikele demokraatidele. Kumbki kaotas seitse kohta, jäädes vastavalt 36 ja 28 kohaga.

Šveitsi valitsuses ehk föderaalnõukogus jagab võimu neli parteid. SVP andis juba enne lõplike valimistulemuste selgumist märku, et täiendavat ministrikohta soovib tema juhtpoliitik Christoph Blocher.

Uus parlament koguneb valitsust ümber valima 10. detsembril.

“Me saavutasime ajaloolise tulemuse ja tahame tõlkida selle faktide keelde,” ütles SVP esimees Uli Maurer Šveitsi televisioonile.

Nelikümmend neli aastat kehtinud malli järgi oli SVP-l kui veel nelja aasta eest valitsuse väikseimal erakonnal ainult üks koht, kõigil teistel aga kaks.

Nüüd on SVP esitanud ministrikohale miljardärist töösturi Christoph Blocheri. Teised erakonnad nimetavad seda sammu “diktaadiks”.

“Me pole sellise tooniga harjunud ja ma ei usu, et parlament sõna kuulab,” ütles FDP esimees Christiane Langenberger.

“See on santaaž, nad esitavad Christoph Blocheri ja parlament peab lihtsalt nõustuma sellega, kes neile ette on antud,” lisas SDP esimees Christiane Brunner.

SVP saavutas oodatust paremad tulemused Šveitsi prantsuskeelses lääneosas, kus ta varem peaaegu esindatud polnudki. “SVP on nüüd terve riigi partei, mitte ainult Šveitsi sakslaste oma,” kuulutas Blocher.

Rohelised tõid parlamenti juurde vasakhääli, tõustes seniselt üheksalt kohalt 13-le.

Radikaalide juhtiv parlamendiliige Yves Christen möönis siiski, et valimistulemus võib Šveitsi poliitikat destabiliseerida.

“Kas šveitslased tahavad, et neid valitseks parempoolsed, kas nad tahavad kahte vastandlikku poolust — paremat ja vasakut, nii et konsensusesüsteem kaoks?” tõsuatas ta mitmes küsimused, mida valimiste järel tuleb analüüsida.

SVP jõuline populistlik valimisreklaam oli suunatud “poputatud kurjategijate, häbitute asüülitaotlejate” vastu ning selles süüdistati “aafrika neegreid ja albaanlasi” riigis toimuvas narkoäris.

Paremtsentristliku Liberaalpartei parlamendiliige Barbara Polla tunnistas, et paljude vanemate inimeste arvates on valitsus seni hoolitsenud rohkem immigrantide kui pensionäride eest.