Ametlike tulemuste järgi oli 66,5 protsenti valijaid Berni kantonis, kus asub ka Gstaadi küla, mis on tuntud suure hulga jõukate välismaalaste poolest, selle vastu, et loobuda süsteemist, mille puhul maksavad välismaalased maksudena kindla summa, mis põhineb nende kulutustel Šveitsis, mitte sissetulekutel, teatab AFP.

Basel-Landschafti kantoni valijad olid muudatuse poolt, kuid seal elab väga vähe rikkaid välismaalasi, mistõttu on uutel reeglitel väga väike mõju.

Berni kantonis oli siiski enamik valijates maksusoodustuse reeglite karmistamise poolt. Minimaalseks maksusummaks kehtestati 400 000 Šveitsi franki (330 000 eurot).

2010. aastal oli niinimetatud maksupõgenikke Šveitsis 5445 ning nad maksid maksudena 668 miljonit franki (552 miljonit eurot). Keskmiselt veidi üle 120 000 euro inimese pealt.

Basel-Landschaft ühineb veel kolme kantoniga, kus see privileeg juba 2009. aastal kaotati.

Enamik Berni kantoni rikkuritest, kes süsteemist kasu lõikavad – sealhulgas prantsuse rokkstaar Johnny Hallyday ja prantsuse-poola filmirežissöör Roman Polanski – elavad väikeses suusakuurordis Gstaadis.

Gstaadis jälgiti valimistulemusi suure ärevusega, sest kardeti rikaste välismaalaste lahkumist, kui muudatus heaks kiidetakse. Berni kantonis elab 230 välismaalast, kes maksusoodustusest kasu saavad.

Hallyday asus Gstaadi elama 2006. aastal ja ajalehe Le Matin teatel teenis ta eelmisel aastal umbes viis miljonit eurot, millest maksis maksudeks umbes 575 000 eurot kahes kuus kulutatu pealt.

Maksusoodustuse kaotamise poolt oli sotsialistist seadusandja Margret Kiener Nellen. „Gstaadis elab näiteks 13 multimiljonäridest Kreeka perekonda, kes maksavad naeruväärselt väikesi makse. See on skandaalne,“ ütles Kiener Nellen.

Zürichi kanton kaotas süsteemi 2009. aastal ning pooled seal elanud välismaalastest miljonärid lahkusid. Zürichi eeskuju järgisid Schaffhausen ja Appenzell.

Basel-Stadti kanton kaotab maksusoodustuse 2014. aastal.