Peaminister Taavi Rõivase valitsev liberaalne Reformierakond pööras valimised lõpuks oma kasuks, kirjutab Langer. Eesti on majanduslikult heal rajal, mis on rahva jaoks valusad finantskriisijärgsed kasinusmeetmed ära tasunud. Väga väike riigivõlg ja korras eelarve muudavad Eesti teiste Euroopa riikide jaoks eeskujuks, märgib Langer oma Neue Zürcher Zeitungis avaldatud kommentaaris.

Erinevalt ajast pärast finantskriisi ei ole aga Langeri sõnul Eesti peamine ülesanne majanduslik tervenemine, vaid etniliste pingete lahendamine.

„Ka 25 aastat pärast Nõukogude Liidu lõppu pole paljudel etnilistel venelastel Eestis kodakondsust, nad on „mittekodanikud“ ja seega teise klassi elanikud, eriti tööelus. Nende muret, nagu kogu vene vähemuse oma, esindab ainult Keskerakond,“ ütleb Langer.

„Hea valimistulemus toob Keskerakonnale aga vähe kasu, nendega ei moodusta endiselt ükski erakond koalitsiooni. Pika aja jooksul võib aga etniliste venelaste murede selline ignoreerimine ohtlikuks muutuda. Keskerakonda süstemaatiliselt tõrjudes ja sellega umbes veerandi valijate hääli ignoreerides, riskib Rõivas pingete kasvuga ühiskonnas ja olukorra eskaleerumisega. Eesti konflikti lahendamine on mammutülesanne, mille uus valitsus peab omale võtma – nii sise- kui ka välispoliitilistel põhjustel,“ kirjutab Langer Neue Zürcher Zeitungis.