Iisraeli suursaadiku Šveitsi avaldas nördimust, et Bern ei ole kunagi kritiseerinud juudi tsiviilisikute tapmisi palestiinlaste poolt, teatab Fox News.

“Terve rida Iisraeli kaitsejõudude aktsioone nende rünnakus Gaza sektoris rikuvad proportsionaalsuse põhimõtet ja neid peab pidama kollektiivseks karistuseks, mis on keelatud,” teatas Šveitsi välisministeerium oma avalduses.

“Pole mingit kahtlust, et Iisrael ei ole võtnud kasutusele ettevaatusabinõusid, mida rahvusvaheline seadus nõuab tsiviilisikute ja infrastruktuuri kaitseks”.

Kuigi avalduses ei täpsustata, milliseid rahvusvahelisi seaduseid silmas peetakse, on selge, et jutt käib 1949. aasta Genfi konventsioonist, mida peetakse sõjapidamise reeglite üheks alusdokumendiks.

Šveits on konventsioonide deponeerija ning see ongi tema ülesanne kutsuda kokku nõupidamised, kui lepingute rakendamisega tekivad suuremad probleemid. Samas puudub riigil mingi eriline õigus seadust tõlgendada.

Iisrael alustas peale oma piiripunkti ründamist, mille käigus tapeti kaks ja rööviti üks sõdur, ulatuslikku sõjalist operatsiooni Gazas. Iisraeli maa- ja õhujõud on pommitanud terroriorganisatsioonide tugipunkte ja kogunemiskohti, vahistatud on kõrgeid Palestiina ametnikke ning rünnatud Hamasi poolt kontrollitud ministeeriume.

Iisrael suursaadik Bernis Aviv Shiron ütles, et Iisraeli kritiseeritakse hoolimata sellest, et riik on üles näidanud vaoshoitust. “Me oleme pettunud, et Šveitsi valitsus ei väljastanud sellist avaldust, kui Iisraeli tsiviilelanikkond oli pidevalt Gaza sektorist rünnaku all.” Shironi sõnul on kriitika ebaaus, kuna Iisrael varustas Gazat vee, elektri, toidu ja vajaliku arstiabiga isegi ajal, kui Hamas kuulutas, et kavatseb hävitada ära juudi riigi.