Kohus alustas ka edasist õiguslikku uurimist selle kohta, kas Berlusconil tuleks keelata riigiametite pidamine, vahendab BBC News.

76-aastane Berlusconi ei pea oma vanuse tõttu tõenäoliselt vangi minema. Arvatakse, et ta pannakse koduaresti või peab tegema ühiskondlikult kasulikku tööd.

Emotsionaalses üheksaminutises videos mõistis Berlusconi kohtuotsuse hukka, öeldes, et see ei põhine millelgi ning see võtab temalt ära vabaduse ja poliitilised õigused.

„Keegi ei suuda mõista tegelikku vägivalda, mis on reserveeritud mulle süüdistuste ja kohtuprotsesside seeria kaudu, millel pole tegelikkuses mingit alust,“ ütles Berlusconi.

Ta nimetas enam kui 50 endavastast kohtuasja tõeliseks kohtulikuks tagakiusamiseks, millel pole tsiviliseeritud maailmas võrdväärset.

„Vastutasuks peaaegu enam kui 20 aasta jooksul võetud kohustustele oma riigi heaks ja jõudes peaaegu oma avaliku elu lõppu, on mind autasustatud süüdistuste ja kohtuotsusega, mis ei põhine absoluutselt millelgi, mis võtab ära minu isikliku vabaduse ja minu poliitilised õigused,“ kurtis Berlusconi.

Berlusconi küsis: „Kas see on see Itaalia, mida me tahame? Kas see on see Itaalia, mida me armastame? Absoluutselt mitte.“

Tegemist on miljardärist ärimehe esimese lõpliku süüdimõistmisega pärast aastakümneid kestnud kohtuprotsesse.

Endine peaminister mõisteti eelmise aasta oktoobris neljaks aastaks vangi, kuid karistust vähendati 2006. aasta armuandmisseaduse järgi automaatselt aasta võrra.