Raport “Genotsiid” avaldati Rwanda 1994. aasta veresauna 10. aastapäeva puhul.

Kuueteistkümne leheküljelises dokumendis märgiti, et Ameerika põlisrahvaste vastu jätkuv genotsiid on nõudnud 15 miljoni inimese elu alates 1492. aastast, mil Christoph Kolumbus Ameerikasse jõudis.

Flaami päevaleht De Standaard süüdistas USA juhitud Iraagi sõda vastustanud sotsialisti USA solvamises raportiga, mis ilmus relvajõudude levitatud ajakirja lisana.

Belgia parandas alles hiljuti Washingtoniga suhteid, mida kahjustasid vastuseis Iraagi sõjale, Euroopa Liidu kaitseplaanid ja Belgia vastuoluline sõjaroimade seadus.

“See väljaanne seab ohtu meie suhted kõigi Põhja- ja Lõuna-Ameerika riikidega,” kirjutas De Standaard toimetuse veerus, nimetades Flahaut’i “sobimatuks või ebakompetentseks” kaitseministri ametikohale.

Nimekirja teisel kohal oli Lõuna-Ameerika 14 miljoni põlisrahvaste liikme surmaga alates 1500. aastast.

Raportis märgiti, et genotsiid jätkub.

Belgia armee esindaja ütles, et dokument põhineb kaheköitelisel “Genotsiidi entsüklopeedial”, mida toimetas ajaloolane Israel Charny.

Flahaut on ka varem Washingtoni ärritanud. Iraagi sõja eel ähvardas ta sulgeda USA relvajõududele Belgia õhuruumi ja Antwerpeni sadama.

Tänavu jaanuaris kritiseeris Flahaut USA armeed ning ütles, et kui tema oleks ameeriklane, toetaks ta novembris presidendivalimistel demokraatide kandidaati.