Supo hinnangul võib osa tagasi tulnud võitlejatest olla ohuks Soome julgeolekule. Võimude võimalused sõjaturismi takistada on aga kasinad, vahendab YLE Uutiset.

„Märkimisväärset kasvu minejate hulgas ei ole täheldatud. See on olnud algusest peale ühesugune. Meil on minejaid, kes on juba Soome naasnud ja sõidavad uuesti sinna piirkonda,“ ütles kaitsepolitsei üleminspektor Tuomas Portaankorva.

Supo teatel on erinevatel põhjustel Soomest Süüriasse läinud mõnikümmend isikut. Umbes pooled neist püüavad osaleda mõne Süüria valitsuse vastu võitleva mässuliste rühmituse tegevuses.

Portaankorva sõnul võtavad ülejäänud minejad osa näiteks abitegevusest, erinevast tervishoiu ja logistikaga seotud tegevusest.

Supo on eriti mures Soome naasvate islamiäärmuslaste pärast.

„Pühasõdalaste pärast oleme loomulikult väga mures, kui selliseid isikuid siia Soome naaseb,“ ütles Portaankorva.

Mures ollakse selle pärast, et mõned islamiäärmuslased võivad oma tegevusega tekitada julgeolekuohu. Supo hinnangul ei kasva Soomes veel tingimata terrorirünnaku oht.

„Selline isik, kes osaleb vägivaldses tegevuses või vägivaldse rühmituse tegevuses Süürias, võib tuua sellise rühmituse agenda siia Soome või luua siia võrgustiku, millel on sidemeid vägivaldse tegevusega. See oleks Soome seisukohalt üsna murettekitav,“ ütles Portaankorva.

Rahvuvaheliste uuringute järgi on paljud lääneriikidest Süüriasse läinud võitlejad liitunud terrorivõrgustikuga Al-Qaida seotud islamistlike rühmitustega, nagu näiteks Iraagi ja Levanti Islamiriik ja Al-Nusra rinne.

Nende organisatsioonide eesmärk on president Bashar al-Assadi valitsuse kukutamine ja šariaadil põhineva islamiriigi asutamise Süüriasse. Mõlemaid rühmitusi süüdistatakse terroris ja sõjakuritegudes.

Supo ei kommenteeri, milliste rühmitustega Soomest Süüriasse läinud võitlejad on liitunud.

Soome võimudel on raske takistada ususõdurite reisimist Süüria võitlustandritele. Võimudel on väga keeruline välja selgitada, mida isik Süürias teha kavatseb või milliseid kuritegusid ta võib olla seal toime pannud.

Portaankorva sõnul ei ole terroriorganisatsiooniks klassifitseeritud mässuliste rühmitusse kuulumine iseenesest kuritegu. Võitlejatele võidakse siiski Soomes süüdistus esitada Süürias toime pandud terrori- ja sõjakuritegude eest, kui neid suudatakse tõestada.