Pealtnägijate sõnul põgenesid täna sajad Süüria põgenikud üle piiri Türgi territooriumile, sest Süüria valitsuse relvajõud alustasid piirkonnas rünnakut. Tankid ja snaiperid sisenesid Khirbet al-Jouzi külla, kus praeguseni oli üles pandud telklinnak, et majutada Süüria teistest piirkondadest põgenenud inimesi, teatab BBC.

Märtsist alates on Süüria võimud protestide mahasurumise käigus tapnud umbes 1300 inimest. Tuhandeid inimesi on vahistatud, kinnitavad opositsiooni esindajad.

Praeguse seisuga on juba umbes 11 000 süürlast põgenenud Türgi poolele ning nende jaoks on Punase Poolkuu poolt rajatud ajutised telklinnakud. Samas paljud otsustasid jääda piiri äärde Süüria poolele võimalikult kauaks.

"Me oleme siin maailmale teada andnud, mis Süürias toimub. Võimudele see ei meeldi ja seega tahavad nad vahistada või tappa neid inimesi, et poleks enam neid, kes saavad uudiseid Süüria seest. See on täielik terror," selgitas üks põgenikest BBC-le.

Varem oli Khirbet al-Jouzi külas heisatud ka Türgi lipp. Seda tegid süürlased, kes on tänulikud Türgi poolelt saabunud humanitaarabi eest. Nüüdseks on aga see lipp asendatud taas Süüria lipuga. Väidetavalt on ka Süüria relvajõud asunud positsioonidele, et takistada süürlasi üle piiri Türgi territooriumile põgenemast.

BBC andmetel on praeguseks hetkeks ka Türgi relvajõud piiri ääres oma kohalolekut suurendanud. Analüütikute hinnangul on praegu veel ebaselge, kuidas Türgi valitsus, mis on Süüria võimude suhtes üha kriitilisem, reageerib olukorrale, kus rünnatakse põgenikke, kes on sisuliselt lootnud juba de facto Türgi kaitse peale.

Esmaspäeval ütles kõrge Türgi valitsusametnik, et Süüria presidendil Bashar al-Assadil on jäänud kauaoodatud reformide käivitamiseks aega "vähem kui nädal".

Süüria võimud samal ajal teatavad, et Ankara peaks oma seisukohta muutma ning tegelikult olevat valitsus juba opositsioonile järeleandmisi teinud.

"President Assadi üksused on nüüd taastanud oma võimu piirkonnas, kus Süüria dissidendid on seni vabalt üle piiri liikunud, et jagada informatsiooni ja pildimaterjali riigis toimuva kohta. See on kaalutletud vastukäik Türgi valitsuse suhtes, kes on olnud üha kriitilisem Süüria protestijate vastu kasutatud vägivalla suhtes," selgitas BBC analüütik Jonathan Head.

"Türgi armee on Süüria omast oluliselt võimsam ning Türgi avalikkus tunneb suurt poolehoidu Assadi oponentide suhtes. Kuid Ankara on ilmselt ka ettevaatlik, et mitte mässida end Süüria segasesse võimuvõitlusse," lisas ajakirjanik.