Maailmaorganisatsioon kinnitas õhtupoolikul samuti, et režiim lubab keemiarelvaeksperdi Åke Sellströmi juhitaval meeskonnal uurida keemiarelva kasutamist ja neil on võimalik alustada esmaspäevast, kuigi režiim lubab neid sündmuskohta juba täna.

Washingtoni Lähis-Ida poliitikainstituudi ekspert Andrew Tabler aga nentis CNNi uudisteprogrammi Idesk vahendusel, et relvaekspertidelt mingit erilist tulemust ei saa, sest neil on võimalik keemiarünnakut ainult kinnitada. "Kedagi süüdi nad mõista ei saa, sest kõigepealt on vaja ÜRO Julgeolekunõukogu luba, mida aga ei ole võimalik ilmselt Venemaa ja Hiina blokeeringu tõttu saada," ütles Tabler.

Briti rahvusringhäälingu Lähis-Ida korrespondent Ian Panneli sõnul on ka vägagi võimalik, et kui maailmaorganisatsiooni "ekskursiooni" rünnakupaika juhib Bashar al-Assadi režiim, ei pruugi midagi selguda, sest vaatlusrühma on võimalik asukohaga eksitada.

Uudis on täiendamisel!

Rahvusvaheline koalitsioon ähvardab Süüria režiimi sõjaliselt rünnata

Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama ja Suurbritannia peaministri David Cameroni sõnul ei ole võimalik Süüria režiimi arvatavast keemiarünnakust mööda vaadata ja rünnaku tõendamisel on vaja astuda võimalik samm vastulöögini, välistada ei saavat isegi sõjalist interventsiooni.

CBS uudisteprogrammi andmetel on USA sõjavägi peagi valmis Süüria režiimi oma laevadelt tiibrakettidega ründama, sellegipoolest on kõigepealt rünnakuks vajalik presidendi ametlik luba.

Prantsusmaa president François Hollande ütles pühapäeva pärastlõunal, et "seni kogunenud tõendite põhjal ründas Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim keemiarelvaga oma rahvast".

Suurbritannia välisminister William Hague kinnitas samuti, et "valitsus usub, et Süüria president Bashar al-Assadi režiim on vastutav sel nädalal väidetavalt aset leidnud keemiarelvarünnaku eest".

Süüria režiim süüdistab opositsiooni

Süüria informatsiooniminister Omran al-Zohbi rõhutas varem riigitelevisiooni vahendusel, et režiim "pole kunagi keemiarelvi kasutanud" ja süüdi on opositsioon, kelle arvatavast tunnelist olla leitud hulgaliselt erinevat keemiat ja kahtlast materjali, millest ka kahtlast videomaterjali näidati. Mässulisi süüdistavad avalikult ka Venemaa ja Iraan.

Opositsioon omakorda tõrjus hilisõhtul süüdistusi ja väitis, et tegu on Assadi režiimi valega, et "juhtida tähelepanu korduvatelt kuritegudelt tsiviilelanikkonna vastu".