Nüüd ületatakse Evrose jõgi Kreeka-Türgi piiril. Igal õhtul koguneb väikese piirilinna Didimoticho raudteejaama pagulaste gruppe, kes panevad üles telgid ja ootavad oma võimalust piir ületada, vahendab Associated Press.

Pärast seda, kui Balkani riigid märtsis pagulastele täielikult piirid sulgesid, jäi umbes 57 000 inimest Kreekasse lõksu.

„Viimasel ajal oleme me täheldanud migrantide ja pagulaste vastassuunalist voolu Idomenist meie piiridele,“ ütles Didimoticho politseinike ametiühingu juht Ilias Akidis. „Nii palju, kui nad meile räägivad, püüavad nad Türgisse minna … sest neil on seal sugulasi või sellepärast, et nad tahavad kodumaale tagasi minna.“

Didimoticho aselinnapea Ioannis Topaloudis ütles, et võimud on näinud igapäevaselt umbes 20-40 inimest Türgi piiri poole suundumas. Et lühikesel maismaapiiril on ees tara, on ainus võimalus vajalike dokumentideta piir ületada minna üle jõe. Aastate jooksul on Evrose vood võtnud paljude migrantide elud.

Võimud peatavad need, kes leitakse. Politsei teatel on viimase kahe kuu jooksul vahistatud umbes 150 ebaseaduslikult Türgisse minna üritanud inimest.

„Sel aastaajal on Evros väga ohtlik. Vihma tõttu on veetase väga kõrge,“ ütles Akidis. „Nad tahavad pidevalt tagasi minna. See on väga ohtlik. See ei õnnestu neil, sest me takistame neid minemast, aga nende omadel põhjustel jätkavad nad üritamist.“