Režiimi vägede edasiliikumine on esile kutsunud meeleheitel tsiviilisikute põgenemise. Osa neist liigub valitsusvägede või kurdide käes olevatesse linnaosadesse, osa lõunasse endiselt opositsiooni kontrolli all olevatele aladele, vahendab AFP.

Mässuliste kaotused viitavad sellele, et on ainult aja küsimus, enne kui kogu Ida-Aleppo, mis on olnud opositsiooni valduses alates 2012. aastast, taas valitsuse kontrolli alla langeb.

Linna idaosa kaotamine oleks potentsiaalselt hävitav löök Süüria mässulistele, kelle valduses olev territoorium on pidevalt kahanenud pärast Venemaa sekkumist president Bashar al-Assadi poolel 2015. aasta septembris.

Esmaspäeval hõivasid valitsusväed Sakhuri, Haydariya ja Sheikh Khodri linnaosad ning kurdid võtsid oma valdusse Sheikh Faresi linnaosa, teatas Süüria inimõiguste vaatluskeskus.

Seega on kogu Aleppo kirdeosa valitsuse käes ning üha rohkem tsiviilisikuid ühineb põgenikelainega linna idaosast.

Pühapäeva õhtul teatas vaatluskeskus, et Aleppo idaosast on lahkunud ligi 10 000 tsiviilisikut, kellest umbes 6000 läks kurdide käes olevasse Sheikh Maqsudi linnaossa ja 4000 valitsuse käes olevasse Lääne-Alepposse.

Süüria kurdid ei ole ametlikult liidus ei valitsuse ega opositsiooniga, kuid mässulised peavad kurde vähemalt Aleppo hõivamisel sisuliselt valitsusega liidus olevaiks.

Valitsus kontrollib nüüd vähemalt kolmandikku Ida-Aleppost.

Süüria valitsusele lähedane ajaleht Al-Watan teatas, et operatsiooni järgmine etapp on ülejäänud mässuliste kontrolli all oleva ala tükkideks jagamine ja nende üksteise järel hõivamine.

Seejärel sunnitakse relvarühmituste liikmeid end üles andma või nõustuma rahvusliku leppimisega Süüria valitsuse tingimustel.