Assadi kabinet pidas pühapäeval erakorralise istungi pärast plahvatusi Damaskuse lähistel reedel ja pühapäeva hommikul, vahendab New York Times.

Süüria riikliku meedia teatel oli õhurünnak suunatud sõjalise ja teadusliku uurimiskeskuse vastu. Iisraeli kaitsejõud keeldusid rünnakuid kommenteerimast, kuid agentuur Associated Press tsiteeris Lähis-Ida anonüümseks jäänud luureametnikku, kes kinnitas, et uurimiskeskus sai tabamuse.

Õhurünnaku suhtmärgiks olid raketid Fateh-110, millel on täpsed juhtimissüsteemid ning mis võisid olla mõeldud Liibanoni rühmitusele Hizbollah.

Kuigi pole selge, kas Assadi valitsus kavatseb anda otsese sõjalise vastulöögi, teatas Süüria välisministeerium, et rünnak tõestas, et Iisrael teeb koostööd Süüria mässulistega.

„Iisraeli rünnak militaarobjektide vastu Süürias on tõestus selle kohta, et toimub suhtlemine Iisraeli ja al-Qaidalt käsklusi saavate terroristlike rühmituste vahel,“ teatas Süüria välisministeerium televisioonis ette loetud avalduses. Süüria valitsus kasutab sõna „terroristid“ kõigi oma vastaste kohta, kelle hulgas on nii ilmalikke aktiviste kui ka tõepoolest al-Qaidaga seotud võitlejaid.

Iisraeli erusõjaväelased kahtlevad aga, et Süüria võiks surmatoova jõuga vastata, väites, et Assadi valitsus ei taha Iisraeli sügavamalt konflikti tõmmata.

Iisraeli kaitsejõud teatasid siiski, et ettevaatusabinõuna on paigutatud kaks õhutõrjepatareid Raudkuppel põhjapiiri lähedale. Iisraeli meedia teatas ka, et õhuruum on tsiviillendudele suletud Põhja-Iisraelis ja Haifa linna kohal.

Iisraeli kaitseanalüütikute sõnul olid õhurünnakud pigem oportunistlikud kui otsese ohu peegeldus.