Straw ütles, et isegi juhul,kui Iraani küsimus viiakse ÜRO julgeolekunõukogusse, ei tähenda see ettevalmistust sõjaks, teatab The Telegraph.

USA ja Euroopa riigid kardavad, et Iraan üritab oma tuumaelektri tootmise programmi varjus toota tuumapommi.

Suurbritannia, Saksamaa ja Prantsusmaa üritavad leida vastasseisule diplomaatilist lahendust, USA ei osale läbirääkimistes, kuid on andnud eurooplastele oma õnnistuse. Samas on USA korduvalt kinnitanud, et kui diplomaatilist lahendust ei leita, ei saa välistada sõjalist võimalust. Ühe variandina võib USA üritada Iraani tuumarajatised puruks pommitada.

Iraani president pidas laupäeval ÜRO-s kõne, milles süüdistas lääneriike tuuma-apartheidis ning kinnitas, et riik kavatseb jätkata uraani rikastamist.

„Kui mõned üritavad Iraani rahvale suruda peale oma tahet jõu ja ähvarduste keeles, siis me vaatame täielikult ümber oma lähenemise tuumaküsimusele.“

Teherani ametliku seisukoha järgi ei tegele nad pommi loomisega, vaid arendavad tuumavõimsust ainult energia saamiseks. Vaatlejate sõnul on tegu ähvardusega lõpetada seegi koostöö, mida riik praegu ÜRO tuumajärelvalve agentuuriga (IAEA) teeb.

Straw ütles, et Iraani väide rahumeelsest tuumaenergiast “ei klapi” IAEA poolt leitud tõenditega.

Prantsuse välisminister Philippe Douste-Blazy sõnul on jätkuvalt päevakorral võimalus saata Iraani küsimus ÜRO julgeolekunõukogusse.