Blair esines parlamendi alamkojas, kus hoiatas saadikuid, et tuumarelvadest ei saa loobuda ajal, mil paljud paariariigid hangivad endale tuumaarsenali ning toetavad samal ajal terroriste, teatab Fox News.

Tuumaarsenali uuendamine saab ilmselt olema Blairi peaministriameti viimane suur poliitiline otsus. Ta hoiatas, et kuigi Külm sõda on lõppenud, ähvardavad sellised riigid nagu Põhja-Korea, Iraan ja mõned teised jätkuvalt tuumarelvaga. “Sellistes tingimustes oleks ebamõistlik ja ohtlik Suurbritannial üksi kõigist tuumajõududest loobuda oma sõltumatust tuumaheidutusest,” selgitas ta.

Blairi sõnul vähendab Suurbritannia oma tuumalõhkepeade hulka 200 pealt 160-le. Selle sammuga üritab Blair leevendada vastuseisu tuumarelvastuse uuendamisele oma vasakpoolse Tööpartei liikmete hulgas. Samas ei kavatse ta vähendada Briti tuumaallveelaevastikku neljalt kolmele enne, kui välja on töötatud uus põlvkond allveelaevu. Blairi sõnul välistavad eksperdid maal või õhus olevate tuumabaaside alternatiivid allveelaevadele.

Briti praegune tuumaarsenal vananeb aastaks 2020, Blairi sõnul ei hakata enne 2009. aastat arutama selle uuendamist. Praegused allveelaevad vananevad aastaks 2022.

Suurbritannia kasutab praegu USA-s välja töötatud Trident D5 rakette oma tuumapeade kohale toimetamiseks. London kavatseb osaleda koos USA-ga selle raketiprogrammi uuendamises, mis peaks võimaldama rakette kasutada vähemalt aastani 2040.

Kõige suuremad vastased tuumarelvade uuendamisele on Blairi enda parteis, 39 protsenti Tööpartei parlamendisaadikuist on vastu relvastuse uuendamisele ja tuumaallveelaevadele. Opositsioonilise Konservatiivse partei hulgas toetab 94 protsenti saadikuid relvade uuendamist.

Tuumarelv on kinnitatult olemas USA-l, Venemaal, Hiinal, Prantsusmaal, Suurbritannial, Pakistanil, Indial ja Põhja-Koreal. Iisraelil arvatakse olevat tuumarelv, kuid riik ei ole seda tunnistanud, Iraani arvatakse olevat teel tuumarelva saamisele.