Lahkumiseelnõu, mis rakendaks Johnsoni Euroopa Liiduga sõlmitud Brexiti-kokkuleppe, esitleti eile kuninganna kõnes, mis pani paika valitsuse prioriteedid järgmiseks aastaks, vahendab BBC News.

Parlamendiliikmetel on esimene võimalus selle üle alamkojas väidelda täna teisel lugemisel, kui hääletatakse selle üldiste põhimõtete üle.

Et konservatiivid võitsid eelmisel nädalal toimunud parlamendivalimistel 80-kohalise enamuse, peaks eelnõu kergesti läbi minema, enne kui see võetakse edasise arutluse alla alamkojas ja lordide kojas.

Parlamendile on antud debati jätkamiseks alamkojas veel kolm päeva – 7., 8. ja 9. jaanuar.

Valitsuse sõnul saab eelnõu seaduseks õigeks ajaks ehk 31. jaanuariks.

Võrreldes varasema eelnõuga, mille alamkoda kiitis heaks oktoobris, aga mille valitsus tagasi võttis, on uues muudatusi.

Valitsusel keelatakse pikendada üleminekuperioodi, mille ajal arutatakse kaubanduslepet Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel, kauemaks kui 2020. aasta 31. detsember.

Opositsiooniliste leiboristide varibrexitiminister Sir Keir Starmer nimetas Johnsoni otsust piirata üleminekuperioodi pikkust 11 kuuga „hoolimatuks ja vastutustundetuks” ning lisas, et peaminister seab ohtu inimeste töökohad.

Leiboristide juht Jeremy Corbyn teatas aga, et Johnson on selle sammuga meelega taaselustanud kokkuleppeta Brexiti ohu 2020. aasta lõpus.