Vabastatakse kolme- kuni 12-kuulist vanglakaristust kandvad vangid, kuid nad varustatakse enne elektroonilise kiibiga, et politsei saaks neid jälgida.

“See pole mingi leebe variant ega ka luba uusi kuritegusid sooritada,” kinnitas Blunkett Londonis vanglate ja katseaja inspektoraatide konverentsil Londonis.

Briti siseministeerium teatas juba märtsi algul, et Inglismaa ja Walesi 137 vanglas istub rekordarv karistualuseid — ligi 70.000 — kõige rohkem mahuks sinna aga 71.500 kinnipeetavat. Paljud vanglad on ehitatud 19. sajandil ning ülerahvastus takistab haridus- ja uimastiraviprogramme, ütles Blunkett.

Vabastatud vangide puhul, keda elektrooniliste kiipide kaudu jälgitakse, on uute kuritegude tõenäosus väiksem, kinnitas minister.

Vägivaldseid kuritegusid sooritanuid ja seksuaalroimareid ennetähtaegselt ei vabastata, nad jäävad trellide taha oma karistusaja lõpuni.

Kuigi siseministeerium kinnitab, et elektrooniline jälgimissüsteem on tõhus, on sajad kiibiga varustatud kurjategijad juba uusi pahategusid teinud.

Konservatiivse opositsiooni meelest õõnestab vangide vabastamine Briti õigussüsteemi aluseid.

“See pole järjekindel poliitika. Mis mõtet on neid vahistada, kui ei olda valmis neid karistusaja lõpuni vangis hoidma,” rääkis varivalitsuse siseminister Oliver Letwin BBC raadiole.