Valitsuse pealtkuulamiskeskusele GCHQ on juba eraldatud 1 miljard naelsterlingit (ligi 20 miljardi Eesti krooni suurune summa) projekti esimese etapi rahastamiseks, vahendab Times Online.

Riigi kahe suurima interneti- ja mobiiltelefonioperaatori British Telecomi ja Vodafone klientide jälgimiseks on kavas paigaldada sadu salajasi seadmeid. BT-l on peaaegu viis miljonit internetiteenuse klienti. Plaani üksikasjad peaks edastatama avalikkusele tuleval kuul.

Suurbritannia siseministeeriumi kinnitusel ei ole formaalset otsust veel jälgimise osas langetatud, kuid allikate kinnitusel on ministrid põhimõtteliselt kokkuleppele jõudnud.

Ametiisikute kinnitusel on jälgimine vajalik võitluses kuritegevuse ja terrorismiga. Kriitikute hinnangul aga on ülimalt raske hoida sellist hiiglaslikku süsteemi turvalisena. Näiteks möödunud aastal saadeti Suurbritannias 57 miljardit SMS-i, 1800 iga sekund.

MI5 kogub praegu piiratud hulgal e-kirju ja veebilehtede külastusi, mis on heaks kiidetud riigi siseministeeriumi poolt.