Uudisteagentuuri AFP ajakirjaniku sõnul nägi ta sadu inimesi, kes põgenesid linnast sõidukites, millesse olid laadinud oma vara, vahendab BNS.

"Kõikjal plahvatavad raketid ja miinipildujamürsud. Rakette on tõeliselt palju ja tulistatakse kogu aeg. Eile toimus väga palju rünnakuid. Me ei saanud enam linna jääda," kirjeldas kohalik elanik Ali Faraj, kes põgenes Surtist koos naise ja lastega.

Rahvusvahelise Punase Risti esindajate sõnul on olukord Liibüas Surti linnas "kohutav", katkenud on elektrivool ning haiglate generaatoritele ei jagu kütust.

"Olukord on tõeliselt kohutav. Ibn Sima haiglas öeldi meile, et inimesed surevad juba pelgalt kütusepuuduse tõttu," kirjeldas Punase Risti ametnik Hichem Khadhraoui.

Ametniku sõnul ei jõua kõik haavatud lahingute ja NATO õhurünnakute tõttu üldse haiglasse. Tulistamine tundub täiesti kaootiline ja rakette tulistatakse ka haiglahoonete pihta.

"Meie sealviibimise ajal tabas Ibn Sima haiglahooneid mitu raketti. Nägime kõikjal kaootilist tulistamist. Polnud aru saada kes või kus täpselt tulistas. Me olime eelnevalt kõikidele osapooltele teatanud, et läheme haiglasse ja ikka seda tulistati meie külastuse ajal. Seal valitseb täielik kaos," lisas Khadhraoui.

Rahvusvahelise Punase Risti Komitee abitöötajad saabusid laupäeval Muammar Gaddafi kodulinna Surti juurde ja üritasid ümber piiratud linna siseneda. Lõpuks õnnestus neil linna toimetada 300 ravimi- ja sidemetepakki, samuti 150 laibakotti.

USA senaator John McCain kutsus pühapäeval Ühendriikide võime üles saatma Liibüasse viivitamatult meditsiiniabi, et aidata tuhandeid haavatuid.

"Seal on tuhandeid ja tuhandeid haavatuid. Nead ise ütlevad, et tapetud on 25.000 inimest, vigaseks on jäänud 3000 ja vigastada saanud umbes 60.000. Need on nende valitsuse ametlikud andmed. Me peame neid aitama," ütles McCain telekanalile CBS.