Mullu Sierra Leones ebola puhanguga võidelnud USA arsti Ian Crozieri kaasusest kirjutab ajaleht New York Times.

Teda ravinud doktorid olid hämmeldunud. Kui Crozier pöördus tagasi haiglasse oli kulunud juba kuid tema esmakordsest nakatumisest, mis toimus Maailma tervishoiuorganisatsiooni heaks töötades ebolast nakatunud Sierra Leones. Kui surmaga lõppeda võiva viirusega arst peale kodumaale toomist sealsest haiglast välja kirjutati, oli ta veri viirusest vaba.

Asjaolust, et ebola võib jääda silma sisse, ei teatud midagi. Vaatamata silma seest avastatud viirusele selgus, et Crozieri silma pealispind ja ka pisarad olid täiesti viirusevabad.

Ajalehe teatel saavad arstid ja teadlased alles nüüd peale ebola puhangu lõppu teada, mis võib juhtuda haiguse seljatanutega. Sarnaseid probleeme on täheldatud ka Lääne-Aafrikas ebolat põdenutel, kuid neid on vähe uuritud.

Crozier nimetab end „post-ebola sündroomi näiteks“, sest peale silmaprobleemide kannatab ta ka lihase ja liigesevalude käes, samuti kogeb väsimust ja kuulmise kadu.

Ebola leidmine Crozieri silmast rabas tema arste, sest nad olid pahaaimamatult võtnud proove suhteliselt väheste kaitsevahenditega. Samuti pidi Crozier end taas oma perest isoleerima, sest ta ei võinud olla kindel, kas ta pole uuesti nakatunud.

Arstide jaoks oli suur küsimus, kas nad saavad üldse Crozieri silma päästa, sest mingit ravi taolisele juhtumile polnud niisamuti kui polnud kuskilt võtta pretsedenti viirust täis silma ravimiseks.

Crozier sai suure šoki umbes kümme päeva pärast diagnoosi saamist, kui vaatas peeglisse ja märkas, et ta silm oli värvi muutnud. Tavalise helesinise asemel oli ta silm ereroheline. „See oli nagu kallaletung. See oli isiklik,“ ütles Crozier. Sellist asja on täheldatud teatud haruldaste viiruste puhul ja tavaliselt jääb silma värvi muutus igaveseks.

Kuivõrd silm ei paranenud, otsustasid Crozieri arstid katsetada tema peal täiesti eksperimentaalset ravimit, milleks tuli saada eriluba ja mille nime ei avalikustata. Doktorid ei teadnud, kas see üldse silma jõuab. Igaks juhuks tehti silma ka steroidisüst.

Esialgu ei nähtud mingeid paranemise märke, kuid umbes nädal hiljem täheldas Crozer, et teatud nurga all pead hoides on tekkinud sinna teatud „nägemisaugud“. Järgmise paari kuuga taastus järk-järgult nägemine ja silma värv hakkas tagasi siniseks muutuma.

Teda ravinud arstid pole kindlad, kas see toimus salaravimi tõttu. Tegelikult võis ebolaga hakkama saada tema enda immuunsüsteem ja ravi aitas vaid hoida tema nägemist niikaua, kui organism ise suutis vastu hakata.