New Yorki linnas 91. eluaastal surnud USA õhuväe kolonelleitnant Lee A. Archeri arvel on viis allalastud teljeriikide hävituslennukit, teatab infoagentuur Associated Press.

Eeslinn Yonkersis 1919. aastal sündinud Archer kasvas üles Harlemis ning astus New Yorgi ülikooli, kuid jättis 1941 õpingud pooleli, et liituda vabatahtlikuna toona USA armee koosseisu kuuluva õhuväega.

Algselt ei lubatud Archeril rassilise kuuluvuse pärast lendamist õppida, kuid hiljem muutis õhuväe juhtkond meelt ja lõi neegritele eraldi väeosa 332. hävitajate gruppi. Selle hüüdnimeks sai nende Alabama treeningbaasi järgi Tuskegee Airmen. 

Kindalt on teada, et õhuäss Archer lasi alla neli vaenlase lennukit, viienda hävitamise üle vaidles ta teisi lenduriga. Uurimine tegi kindlaks, et siiski just Archer tekitas vaenlase masinale pöördumatuid kahjustusi ning juhtkond kuulutas ta seejärel õhuässaks.

„See, et Archer oli esimeseks ja ainsaks mustaks lendurässaks on üldtunnustatud faktiks," ütles tema kaasvõitleja Tuskegee Airmeni päevilt Dr. Roscoe Brown Jr.

Pärast õhuväest lahkumist 1970. aastal asus Archer tööle General Foodsi ja temast sai esimene must suurkorporatsiooni asepresident. Hiljem ta lõi ka oma finantsettevõtte.

Kolonelleitnant Archer sai suure au osaliseks kui ta kutsuti koos teiste mustanahaliste lendurveteranidega 2009. aasta 20. jaanuaril president Barack Obama ametisse vannutamise tseremooniale.

Tuskegee Airman Tribute - Watch more Videos at Vodpod.