Mazowiecki oli sündinud Poola keskosas Płockis 1927. aastal ning temast sai peaminister pärast ajaloolisi ümarlaualäbirääkimisi ja valimisi 1989. aastal, mis tegid kommunistide võimule lõpu, vahendab Poola Raadio.

Tsentristlik kristlik demokraat Mazowiecki oli ametis kuni 1990. aasta detsembrini.

Poola president Bronisław Komorowski ütles oma avalduses, et tal oli sügavalt kahju kuulda Tadeusz Mazowiecki surmast, kellel oli Poola ajaloo otsustaval hetkel julgust olla tark.

USA suursaadik Varssavis Stephen Mull kirjutas Twitteris: „Ühendriikide nimel väljendan ma kaastunnet pärast demokraatliku Poola rajaja Tadeusz Mazowiecki surma.“

Mazowiecki oli pärit Poola aadliperekonnast ja õppis Varssavi ülikoolis õigusteadust.

Aastatel 1945-1955 oli ta kommunistide kontrollitud katoliikliku organisatsiooni PAX liige, kuid visati välja, sest võimud uskusid, et ta kuulus siseopositsiooni.

Mazowiecki asutas 1957. aastal koos kaaslastega katoliikliku intelligentsi klubi ja temast sai ajakirja Więź peatoimetaja.

Alates 1981. aastast oli Mazowiecki opositsioonilise nädalalehe Tygodnik Solidarność esimene peatoimetaja. Leht keelati, kui kommunistid kuulutasid 1981. aasta detsembris välja sõjaseisukorra.

Opositsiooni mahasurumise käigus Mazowiecki arreteeriti ja ta oli üks viimaseid vange, kes 1982. aasta detsembris vabastati.

Mazowieckist sai ametiühingu Solidaarsus üks peamisi läbirääkijaid 1989. aasta ümarlaualäbirääkimistel ning sama aasta septembris Poola esimene mittekommunistlik peaminister, kui värskelt valitud parlament talle usaldust avaldas.

1990. aasta presidendivalimistel kandideeris Mazowiecki Lech Wałęsa vastu, kuid loobus pärast esimest vooru.

Mazowieckist sai Balkani sõja ajal ÜRO eriesindaja Bosnias ja Hertsegoviinas ning parlamendi alamkoja liige. Ta oli Poola Euroopa Liiduga liitumise ja ühendatud Euroopa tugev pooldaja.