Lendlehed ja muud jõupingutused Onoda veenmiseks keiserliku armee kaotuses olid edutud ning tema sõda lõppes alles siis, kui toodi kohale tema endine ülem, kes andis käsu relvad maha panna, vahendab AFP.

Onoda oli viimane mitmest tuhandest vastupanijast üle kogu Aasia, kes sümboliseerisid oma keisri eest võidelnute hämmastavat visadust.

Informatsiooniohvitseriks ja sisside väljaõpetajaks koolitatud Onoda viidi Lubangi saarele 1944. aastal ning talle anti käsk mitte kunagi alla anda, mitte kunagi korraldada enesetapurünnakuid ning pidada vastu, kuni saabuvad abiväed.

Tema ja veel kolm sõdurit kuuletusid sellele käsule veel pikalt pärast Jaapani alistumist 1945. aastal.

Nende olemasolu Filipiinidel sai laialdaselt teatavaks 1950. aastal pärast seda, kui üks neist välja tuli ja Jaapanisse naasis.

Ülejäänud mehed jätkasid piirkonna sõjaväerajatiste jälgimist, kohalike elanike ründamist ning võitlesid aeg-ajalt Filipiinide sõduritega.

Üks neist suri 1950. aastatel.

Tokyo ja Manila otsisid ülejäänud kaht kogu järgmise aastakümne, kuid otsustasid 1959. aastal, et nad on surnud.

1972. aastal toimus aga tulevahetus Onoda ja teise sõduri ning Filipiinide vägede vahel. Onoda kamraad suri, kuid tal endal õnnestus põgeneda.

Intsident šokeeris Jaapanit. Onoda perekonnaliikmed viidi Lubangile, lootuses, et nad suudavad meest veenda, et vaenutegevus on läbi.

Onoda selgitas hiljem, et uskus, et katsed teda välja meelitada olid USA poolt Tokyos võimule upitatud marionettrežiimi kätetöö.

1974. aastal külastas Onodat džunglis tema endine ülem ning tühistas algse käsu, mis lõpetas Onoda sõja.