Ka superrikkad üle maailma on pandeemiaks valmistunud ja jutt ei käi siin WC-paberirullide või konservide kokkuostmisest, vahendab Helsingin Sanomat.

USA-s on pandeemia tõttu kõvasti kasvanud kõrgetasemeliselt varustatud punkrite ehk erapommivarjendite nõudlus, kirjutas Los Angeles Times eelmisel nädalal.

Punkritööstus arenes USA-s välja juba külma sõja ajal, aga nüüd on selgelt alanud kasvuperiood. Texase pommivarjenditehase Rising S Bunkersi tegevjuht Gary Lynch ütles Los Angeles Timesile, et inimesed on lausa hullunud viiruse tekitatud ebakindluse tundest.

Pommivarjenditest ei ole koroonaviiruse vastu tingimata abi, aga ettevõte lubab neid toota tõusvas tempos just koroonaviiruse tõttu. Lynchi sõnul on pandeemia levimine USA-sse kasvatanud nõudlust nii palju, et on tulnud palgata lisapersonali, et punkreid saaks ehitada kahes vahetuses.

Rising S Bunkers pakub muu hulgas rätsepatööna valmivat õhufiltrisüsteemi. Lubatakse, et see hoiab batsillid siseruumidest eemal.

Lynchi sõnul oli Jaapani klient just tellinud tuhat õhufiltrisüsteemi, mis maksavad 3000 dollarit (umbes 2700 eurot) tükk.

Ettevõtte punkrivalikus on 24 erinevat toodet. Väikseim ja odavaim on umbes kümneruutmeetrine minipunker, kuhu on mahutatud voodi, köök, õhufiltrisüsteem ja käimla. Pisipunkri saab ligi 40 000 euro eest.

Poole miljoni euro eest saab juba 220-ruutmeetrise luksuspommivarjendi. Kõige nõudlikumatele klientidele on pakkuda punker nimega Aristocrat, mis sisaldab muu hulgas jõusaali, sauna, basseini, mullivanni, piljardituba, bowlingurada, lasketiiru, kasvuhoonet ja garaaži. Selle eest tuleb välja käia kaheksa miljonit eurot.

Teine valdkond, millele koroonaviirus on tiivad andnud, on eraviisilised tellimuslennud. USA ettevõtte Southern Jet omanik Jerod Davis ütles märtsi alguses portaalile Slate, et eralendude nõudlus on kümnekordistunud.

Eralende kasutades saavad kliendid vältida lennujaamade rahvarohkust.

Jõukatele peredele ei tule lennuliikluse vältimine kõne alla, kui tuleb reisida ühest linnast teise näiteks perekonnaüritustele. Kahe öö reisi Floridast New Yorki saab Southern Jetilt umbes 20 000 euro eest.

Kuigi hotelli- ja restoraniäri on pandeemia tõttu suurtes raskustes, on mõned hotellid siiski leidnud viirusekriisis oma turuniši.

Üks neist on Šveitsi Le Bijou, mis on välja töötanud uue Covid-19 teenuse. Jõukas klient võib põgeneda hotelli karantiini, kus pakutakse lisaks tavalistele hotelliteenustele ka kõrgetasemelist eraviisilist tervishoidu.

Sealjuures pole mingit muret, et peaks suurte inimmassidega kokku puutuma.

Tervishoiuteenuste hulka kuuluvad muu hulgas hotellitoas tehtavad viirusetestid (umbes 500 eurot tükk) ja ööpäevaringne õeteenus (umbes 4500 eurot päev). Tervishoiuteenuseid pakutakse koostöös erakliinikuga Double Check.

Rikkurid on mures ka selle pärast, et hingamisaparaate ei jätku kõigile. Moscow Times teatas nädal tagasi, et vene ülirikkad on hakanud oma kodudesse hingamisaparaate kokku ostma.

Moscow Timesi teatel mõistavad oligarhid hästi, et Venemaa avalik tervishoiusüsteem võib koroonaepideemia edenedes umbe minna.

Ajaleht teatab kümnetele intervjuudele viidates, et on leidnud tõendeid selle kohta, et paljud Vene rikkurid on hakanud oma kodudesse ajutisi haiglaid ehitama. Nii kindlustavad nad selle, et saavad paremat ravi kui tavalised inimesed.

Ühe rikka perekonna anonüümne esindaja ütles Moscow Timesile, et neil on õnnestunud hankida üks hingamisaparaat ja nad üritavad saada veel kaks. Aparaat maksis umbes 20 000 eurot.

Moscow Timesi intervjueeritud arstid tuletasid meelde, et paljast aparaadist ei piisa, vaja on ka arsti, kes teab, kuidas tegutseda. Mõned intervjueeritud rikkad olidki korraldanud asja nii, et oskustega arst on telefonikõne kaugusel.

Hingamisaparaatidele on maailmas suur nõudlus ja näiteks Saksamaa on teatanud, et keelab nende ekspordi. Nii tuleb Vene superrikastel nende saamiseks kõvasti vaeva näha.