Tegemist on šiiitide ja kurdide ühiskatsega kaasata sunniidid riigi poliitilisse protsessi, teatab CNN.

Konstitutsioonikomiteed juhtiv Iraagi üks šiiidi usujuhte Hummam Hammoudi ütles, et sunniidid on täis tahtmist ning indu osaleda põhiseaduse kirjutamisel.

55-liikmeline komitee peab põhiseaduse mustandi esitama 15. augustiks ning dokument peaks minema rahvahääletusele oktoobris.

Sunniidid kohtusid alamkomitee seitsme-liikmelise delegatsiooniga, kelle ülesandeks on tagada erinevate vaatenurkade esindatus põhiseaduses.

Sunniidid moodustavad 20 protsenti Iraagi elanikkonnast ning olid Saddam Husseini režiimi ajal priviligeeritud seisus. Peale Saddami kukutamist on nad poliitilist protsessi eiranud, moodustades valitsusvastase mässu põhikontingendi.

Neljapäevasel kohtumisel arutati võimalust korraldada riigis konverentse, mis tutvustaksid avalikkusele põhiseaduse sisu. Teise teemana arutati vajadust kirjutada konstitutsioon selliselt, et see peegeldaks elanikkonna kooslust.

Konstitutsiooni põhiküsimus on föderalism, sest eriti kurdid ei soovi loobuda oma poolautonoomsest staatusest, mis neil õnnestus peale Lahesõda kätte võita.

Teine raske pähkel on Hammoudi sõnul küsimus islami rollist demokraatlikus süsteemis. „Kõikides araabia riikides valitseb põhimõte, et riiklik religioon on islam, mis on ühtlasi nende seadusandluse allikas. Iraak liitub selle nägemusega, et islam on ametlik usk ja seadusandluse allikas, kuigi on mõningaid valdkondi, kus me saame pöörduda teiste allikate poole,” ütles Hammoudi.