Briti ajalehe The Sunday Times teatas anonüümseks jäänud Saksa valitsusametnikule viidates, et Trump esitas Merkelile arve NATO kaitsekulutuste kahe protsendi nõude täitmata jätmise eest, vahendab Deutsche Welle.

Sama ametnik ütles The Sunday Timesile, et Merkel ei vastanud arvele.

„Selliste nõudmiste esitamise mõte on teise poole hirmutamine, aga kantsler võttis seda rahulikult ega reageeri sellistele provokatsioonidele,“ ütles ametnik.

Valge Maja pressiesindaja Michael Short eitas sellise intsidendi asetleidmist ning teatas CNBC-le ja teistele meediaväljaannetele, et need väited on valed.

Trump käskis väidetavalt Valge Maja abidel arvutada kokku erinevus Saksamaa kaitsekulutuste ja NATO kahe protsendi eesmärgi vahel. 2002. aastal lubas Saksamaa tollane liidukantsler Gerhard Schröder kaitsekulutusi suurendada.

„Võlg“ sisaldab väidetavalt ka intresse eesmärgi täitmata jätmise eest.

Enne Merkeli visiiti Washingtoni väitis Trump jõuliselt, et Saksamaa võlgneb kaitse eest USA-le suuri summasid.

„Saksamaa võlgneb NATO-le suuri summasid raha ja Ühendriikidele tuleb maksta rohkem võimsa ja väga kalli kaitse eest, mida ta Saksamaale pakub,“ teatas Trump Twitteris.

„Ei ole olemas kontot, kuhu kantakse võlad NATO ees,“ ütles Saksamaa kaitseminister Ursula von der Leyen pärast Trumpi süüdistusi.

Saksamaa on NATO tsiviil- ja sõjalise eelarve suuruselt teine rahastaja pärast USA-d ning panustab 14 protsendiga.