Ajal, kui peaminister Theresa May kaalus eelmisel nädalal, kas anda Süüria vastu löök, algas Vahemerel vee all draama, teatab Sunday Times.

Usutakse, et tiibrakettidega relvastatud kuningliku mereväe allveelaeva jälitas vähemalt üks, aga võib-olla ka kaks Vene allveelaeva, mida lääne sõjalised eksperdid nimetavad „mustaks auguks”, sest need on nii vaiksed.

Oma rakette Tomahawk Süüria sõjaliste sihtmärkide tabamiseks lennuulatusse manööverdanud Briti allveelaeva otsisid väidetavalt ka kaks Vene fregatti ja allveelaevade vastane lennuk. Usutakse, et Astute-klassi allveelaev tegeles mitu päeva pingelise ja ohtliku võistlusega avastamise vältimiseks, teatab Sunday Times.

Briti ja Vene allveelaevad on viimastel aastatel üha rohkem luuranud teineteise järel Põhja-Atlandil, Põhjamerel ja Vahemerel. Viimast juhtumit peetakse aga esimeseks korraks, kui rünnaku eel on toimunud veealune duell.

Briti allveelaeva kaitses USA merevägi, mis alustas eelmisel kolmapäeval merepatrulllennuki P-8 lende Vahemere idaosa kohal, et jälgida Vene peal- ja allveelaevu. P-8-l on sensorid aluste leidmiseks ning see võib kasutada rakette, torpeedosid ja miine.

Sunday Timesi teatel juhtisid Briti allveelaeva jahtimist Venemaa Tartusi mereväepunktis Süürias paiknenud Kilo-klassi diiselelektrilised allveelaevad, mis on relvastatud torpeedode ning tiib- ja laevade vastaste rakettidega.

Briti allveelaeval on piiratud tulejõud. Tõenäoliselt ei olnud selle pardal rohkem kui 20 tiibraketti Tomahawk.

Sunday Timesi teatel ei osalenudki kõnealune Briti allveelaev lõpuks raketilöögis Süüriale.