"Tegemist oli tehnilise rikkega. Kopteris olnud sõjaväelased olid administratiivmissioonil," kinnitas Saad riiklikule uudisteagentuurile SUNA, vahendab BNS.

Saadi sõnul "said märtriks" seitse meest, kelle seas oli ka ohvitsere. Veel kaks inimest sai vigastada. Armee pressiesindaja ei osanud koheselt täpsustada kopteri tüüpi.

Sudaani armeel on viimastel aastatel juhtunud Darfuris mitmeid kopteriõnnetusi. Põhja-Kordofani provintsis kukkus detsembris alla Venemaal toodetud kopter, surma sai kuus inimest. Aprillis juhtus Darfuris samalaadne kopteriõnnetus, milles jättis elu viis inimest.

Endine ÜRO humanitaarabi koordinaator Sudaanis Mukesh Kapila hoiatas kevadel esitletud raportis, et kodusõda Sudaani Lõuna-Kordofani osariigis võib laieneda samasugusteks tapatalguteks nagu Darfuri konflikt. Briti genotsiidivastase rühmituse Aegis Trust eksperdi Kapila sõnul pommitavad valitsuse sõjalennukid Lõuna-Kordofani Nuba mägedes regulaarselt tsiviilelanikke.

"Ma nägin Nuba mägedes mahapõletatud külasid, hävitatud toiduladusid, purustatud koole ja kirikuid, kus tsiviilelanikud olid varju otsinud," ütles Kapila.

Lõuna-Kordofanis, mis oli üks peamisi lahingutandreid Sudaani 1983. kuni 2005. aasta kodusõja ajal, puhkes vaenutegevus taas mullu juunis, kui Hartum asus kehtestama oma võimu nüüdseks iseseisvunud Lõuna-Sudaaniga seni liidus olnud relvarühmituste üle. Septembris laienes konflikt Lõuna-Kordofanist mässuliste liitlastele Sinise Niiluse osariigis, kus vägivalla eest oli sunnitud põgenema üle 100 000 inimese.

"Aastatel 2003 kuni 2004 ÜRO Sudaani humanitaarabi koordinaatorina töötades nägin, mida tähendab genotsiid Darfuris. Kui palusin maailmal oma hoiatusi kuulda võtta, pöörati pilk mujale, kuni oli juba hilja," ütles Kapila. "Nuba mägedes nähtu põhjal kardan, et sama stsenaarium kordub ka siin."

Darfuri mässuliste ja Sudaani keskvalitsuse vahel 2003. aastal puhkenud konfliktis sai ÜRO andmetel surma 300 000 inimest, 2,7 miljonit inimest oli sunnitud oma kodupiirkondadest põgenema.