„Risk on minimaalne, et see on ebola, aga me oleme sellega ümberkäimisel äärmiselt ettevaatlikud,“ ütles Stockholmi lääni haiguste kontrolli juht Åke Örtqvist ajalehele Aftonbladet.

Pühapäeval kella 17.30 ajal kohaliku aja järgi saadeti Stockholmi eeslinna Solnasse erivarustusega kiirabiauto, et viia haiglasse ebolakahtlusega mees.

Mehel oli tõusnud palavik. Ta oli hiljuti külastanud üht riskiriiki Lääne-Aafrikas, kus möllab ebolaepideemia. Rootsi uudisteagentuuri TT teatel käib jutt noorest mehest. Rootsi tervishoiusüsteem reageeris vastavalt varem kinnitatud tegevusplaanile ning mees viidi Stockholmi Karolinska haigla nakkuskliinikusse Huddinges.

Örtqvist rõhutas, et risk, et mees on nakatunud ebolasse, on äärmiselt väike, kuid ohutustaset on tõstetud asjaolude ja selle tõttu, et ebola on nii ohtlik haigus.

„Mulle öeldi, et ta ise ütles, et ei olnud ühegi ebolapatsiendiga kontaktis, aga me ei tea seda ning ei ole kindel, et ta sellest teadlik oli,“ ütles Örtqvist.

Mehelt võetud proovi analüüsitakse Rootsi tervishoiuvõimude laboratooriumis P4, mis asub Solnas. Tegemist on ühe kaitstuma kohaga kogu riigis ning seal on mitmeid õhulüüse, kus õhku steriliseeritakse.

Rootsi riigiepidemioloog Anders Tegnell tunnistas, et tegemist ei ole esimese korraga, kui Rootsis ebolat kahtlustatakse.