Testid viidi läbi ühel laupäeva õhtul jaanuaris osana saatesarjast, mis puudutab kokaiinitarbimist rootslaste hulgas. Teadete kohaselt on kokaiini proovinud umbes 200 000 rootslast, vahendab The Local.

Stockholmi kesklinna ja lõunapoolsete eeslinnade reoveest otsiti kokaiini ja selle organismis lagunemise tulemusena tekkiva aine jälgi.

Proovid saadeti uurimiseks Karolinska ülikooli haiglasse Solnas.

„Testid näitavad, et kanalisatsioonisüsteemi voolab ühes tunnis 10-20 doosi (100 milligrammi) kokaiini ekvivalent,” ütles haigla töötaja Olof Beck.

Stockholmis saada olev kokaiin on teadaolevalt lahjendatud viiekordselt ja nii arvutas telesaade välja, et õhtu jooksul tarbiti ära 3000 doosi kokaiini — 2000 kesklinnas ja 1000 lõunapoolsetes eeslinnades.

Sama meetodit on kasutatud ka USA-s, Suurbritannias, Itaalias ja teistes riikides. Olof Becki väitel on meetod täiesti usaldusväärne.

2007. aastal Norra pealinnas Oslos läbi viidud test näitas, et iga päev tarbitakse 8000 doosi. Po jõe veega Itaalias läbi viidud test näitas, et viie miljoni elanikuga piirkonnas tarbitakse umbes 40 000 doosi kokaiini.