Politseinikud kasutasid pühapäeva õhtul Husby inimeste kohta väidetavalt selliseid sõnu nagu „ahvid“, „rotid“ ja „neegrid“, mille peale pandi põlema vähemalt sada autot ja kolm politseinikku sai kivirahes vigastada, vahendab The Local.

Kohalik noortejuht, kes oli pühapäeval koos noortega tänaval, ütles kohaliku ajalehe toimetajale Rouzbeh Djalaiele, et teda nimetati neegriks, kui ta küsis politseinikelt, kas nad vajavad abi. Temaga koos olnud teismelisi nimetati ahvideks.

„Ma saan aru, et politseinikud olid närvis, aga selline keelekasutus on lubamatu ja kahjuks mitte midagi uut,“ ütles õigusteaduse tudeng ja noorteorganisatsiooni Megafonen asutaja Rami al-Khamisi.

Megafonen on ühiskondlik organisatsioon, mille eesmärk on tagada Stockholmi põhjaosa eeslinnade elanikele sotsiaalne õiglus. Al-Khamisi sõnul on rahutused reaktsioon politsei brutaalsusele kodanike vastu.

„Eelmisel nädalal lasi politsei maha vana mehe, kellel oli käes nuga. Kuidas saavad nad seda teha ilma vastutusele võtmata? Ma mõistan reaktsiooni,“ ütles al-Khamisi. „Juhtunut tuleb vaadelda laiemast vaatepunktist. See ei ole esimene kord, kui midagi sellist juhtub, ja pole ka viimane. See on just selline reaktsioon, kui inimeste vahel pole võrdsust, mis vastab Rootsi puhul tõele.“

Al-Khamisi sõnul reageeris rahvas kasvavale marginaliseerimisele ja segregatsioonile Rootsis viimase 10-20 aasta jooksul nii klassi kui ka rassi alusel.

„Eeslinnades ei ole enamik inimestest valged ja poliitilisest vaatepunktist peetakse meid probleemiks, mida poliitikud tahavad lahendada, saates kohale rohkem politseinikke. See ei ole lahendus, millega me nõus oleksime,“ ütles al-Khamisi.

Al-Khamisi sõnul ei ole tõenäoline, et rahutused Rootsis niipea lõpevad.

„Sellised asjad ei toimu mitte ainult Husbys, see toimub kogu Rootsis. Inimesed on väsinud sellest, et poliitika ei toimi meie heaks, nad on praegusest olukorrast väsinud,“ ütles al-Khamisi. „Need inimesed tunnevad, et peavad asjad oma kätte võtma.“