Vene pealinna esimese aselinnapea Ljudmilla Švetsova ütles ajalehele Kommersant, et võimud pelgavad vandalismiakte ja halba ilma, mis võivad Suure Isamaasõja lõpu pidustuste raames paigaldatavatele Stalini stendidele kahju tekitada.

„Plakatid tulevad nendesse kohtadesse, kus veteranid kõige tihedamalt ja rohkem kogunevad. Heitliku ilma tingimustest on neil aga märksa mugavam siseruumes olla. Lisaks tunnevad veteranid muret plakatite turvalisuse pärast - oleme saanud ohusignaale," selgitas Švetsova.

Tema sõnul kujutavad plakatid Stalinit kui Potsdami, Jalta ja Teherani konverentsi osalejat, samuti teiste Nõukogude väejuhtide seltskonnas.

Moskva aselinnapea nimetas kaks kohta, kuhu plakatid kindlalt paigutatakse. Need on Poklonnaja mäe sõjamemoriaal ja Zubovski bulvaril olevad proviandilaod, kus avatakse sõjale pühendatud ekspositsioon.

Mitmete mõjukate jõudude vastuseisust hoolimata soovitakse paigutada Moskva tänavatele Suure Isamaasõja lõpu 65. aastapäeva tähistavate juubelipidustuste puhuks Jossif Stalini-Džugašvili kujutistega stendid. Nendega soovitakse selgitada tollase riigipea rolli ja tähtsust Vene-Saksa sõjas saavutatud võidus.   

Kirik ja inimõiguslased on aga sellele sammule vastu. 18. veebruaril võttis sõna ka riigiduuma spiiker ja võimupartei Ühtne Venemaa kõrgema nõukogu esimees Boriss Grõzlov, kes on samuti kategooriliselt vastu Stalinit ülistavate stendide ülespanemisele Moskvas. Sellist Stalini isiku propageerimist ei olnud ka Nõukogude ajal.

Allikas president Dmitri Medvedevi juhitud võidupüha pidustuste organiseerimiskomitees teatas märtsi lõpus RIA Novostile, et Stalini pilte dekoratsioonidena ei kasutata. 

Kuulsate lahingute rekonstrueerijad