Julgeolekuametkonnad olid džihadistlikku rühmitust Rahvuslik Towheed Jamaath teadete kohaselt jälginud ja teavitanud politseid võimaliku rünnaku kohta, aga peaminister Ranil Wickremesinghet ja valitsust ei informeeritud, teatasid ministrid, vahendab BBC News.

Peaminister jäeti julgeolekubriifingutest ilma pärast eelmisel aastal puhkenud tüli president Maithripala Sirisenaga, teatas valitsuse pressiesindaja Rajitha Senaratne pressikonverentsil.

Sirisena vallandas Wickremesinghe ja tema valitsuse eelmise aasta oktoobris ja püüdis ametisse panna uut peaministrit, mis tekitas täieulatusliku põhiseadusliku kriisi.

Sirisena oli sunnitud Wickremesinghe uuesti ametisse kinnitama riigi ülemkohtu survel, kuid nagu näib, jättis peaministri kõrvale julgeolekubriifingutest.

Senaratne ütles, et julgeolekuametkonnad hakkasid džihadistliku rühmituse kohta hoiatusi andma 4. aprillil, pärast mida saatis kaitseministeerium üksikasjaliku hoiatuse politseiülemale, ning 11. aprillil saadeti memo mitme julgeolekuametkonna juhile.

Senaratne sõnul sisaldas politseile saadetud informatsioon ühe välisriigi luureteenistuse hoiatust võimalike rünnakute kohta ning rühmituse liikmete nimesid.

USA meedia tsiteeris Sri Lanka ametnikke, kelle sõnul hoiatasid ohu eest aprilli alguses nii India kui ka USA luureteenistused.

Eile ei olnud selge, kas Sirisenat oli hoiatustest teavitatud. „Meie arusaamise järgi levitati seda korrektselt julgeoleku ja politsei hulgas,” ütles Sirisena nõunik Shiral Lakthilaka.

Lakthilaka sõnul moodustas president erikomitee ülemkohtu kohtuniku juhtimisel juhtunut uurima.

Sri Lanka linnaplaneerimisminister Rauff Hakeem nimetas rünnakuid luure kolossaalseks läbikukkumiseks. „See on häbiväärne meie kõigi jaoks. Meil on kõigil selle pärast häbi,” ütles Hakeem.