Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) juht Valentin Nalivaitšenko ütles infoagentuurile UNIAN, et vahi all viibivad Venemaa agendid üritasid ühelt ukrainlaselt sõjalise sisuga riigisaladust teada saada.

Omavaheline kohtumine leidis aset 27. jaanuaril Odessa oblastis. Sealsamas toimus Nalivaitšenko sõnul ka vahistamine. Kinni võetud FSBlastelt võeti ära digitaalsed diktofonid, kaameraga varustatud sulepea ja võtmehoidjaks maskeeritud digitaalinfokandja.

Konkreetselt millist teavet vene eriteenistuslased üritasid Ukraina agendilt kätte saada ei teatata. On vaid teada, et selle eest lubati maksta kaks tuhat dollarit (22 500 krooni).

Vahistatud FSB agentide nimesid Nalivaitšenko ei nimetanud, kuid märkis, et nad saabusid Ukrainasse tunnustamata Dnestri-äärse Vabariigi territooriumilt. SBU juht teatas ka, et mõned kuud tagasi röövisid nad seal Ukraina kodaniku, viisid ta sõjaväebaasi ja sundisid FSBga koostööd tegema.

Kõrgeimale ohvitserile esitati süüdistus spionaažis ja ta jäeti vahi alla. Ülejäänud neli FSBlast deporteeriti peale ülekuulamist Ukrainast. Moskva pole juhtunut kommenteerinud.

Veidi hiljem teatas Nalivaitšenko veel kahe spiooni tabamisest: Venemaa ja Ukraina kodanikud võeti 29. jaanuaril Sevastoopolis salajase sõjavarustuse müügitehingu ajal kinni.

Ukrainskija Novosti teatel juhendas ukrainlane kuni detsembrini Musta mere laevastiku allüksust. Ta lubas venelasele 4000 dollari eest varastada ja üle anda seitse raadiolokaatori segaja blokki, mis aitavad laevadel vältida tiibrakette.  

Süüdlased peeti salajaste blokkide üle andmise ajal kinni. Venemaalasele esitati spionaažisüüdistus, ukrainlast aga riigireetmises.