Kim ja Putin arutasid juulis Pyongyangis Põhja-Korea raketiprogrammi ja vastuseisu Washingtoni kavatsusele ehitada riiklik raketitõrjesüsteem.

Hiljem ütles Putin, et Kimi sõnul ehitavat Põhja-Korea rakette rahumeelse kosmoseuurimise tarvis, aga võib selle lõpetada, kui teised riigid on valmis Pyongyangi satelliite orbiidile toimetama.

Putin rääkis Põhja-Korea väidetavast rahupakkumisest ka Jaapanis maailma juhtivate tööstusriikide G7 liidritele, kes ei saanud päris hästi aru, mida Kim oli oma ettepanekuga mõelnud.

Laupäeval Lõuna-Korea meediajuhtidega kohtudes ütles Kim, et oli Putini viidatud sõnad öelnud niisama nalja pärast.

Lõuna-Korea ajalehed avaldasid Kimi loo alles esmaspäeval.

"Ma ütlesin Putinile, et raketi orbiidilesaatmiseks läheb vaja 200 — 300 miljonit dollarit ja kui USA meie asemel satelliidid orbiidile saadab, lõpetame me rakettide väljatöötamise," tsiteeris ajaleht JoongAng Ilbo Kimi sõnu.

"Ma tegin selle ja teised rakettide teaduslik-tehnoloogilist uurimistööd puudutavad märkused möödaminnes, nalja pärast. Putin tol korral ei vastanud, aga hiljem haaras sellest kinni ja nii need asjad läksid," lisas Põhja-Korea liider.

Kimile paistis nalja tegevat ka USA mure tema raketiprogrammi pärast. Washington kaalub kalli raketitõrjesüsteemi ehitamist osalt just Põhja-Koreast lähtuva rünnakuohu tõttu.

"Oletame, et me ehitame rakette, toodame kontinentidevahelisi ballisstilisi rakette ja tulistame kaks-kolm USA pihta. Kas me suudaksime võita? Ja ikka teeb USA sellest probleemi," lausus Kim Lõuna-Korea meediategelastele.

Ta ütles, et Põhja-Korea müüb rakette Iraanile ja Süüriale. Varem on Pyongyang tunnistanud, et müüb rakette, kuid keeldunud ütlemast, kellele.