Glasgow ülikooli uuringust selgus, et vastumeelsus moslemite suhtes on enam-vähem sama, sõltumata sellest, kas inimesed peavad end Šoti rahvuslasteks või mitte, teatab Scotsman.com.

Mida tugevam oli aga inimeste Šoti identiteet, seda vaenulikumalt suhtusid nad inglastesse.

Uuringu autorid professor Bill Miller ja Asifa Hussain rõhutavad, et kuigi Šoti Rahvuspartei pingutab tõsiselt rõhutamaks, et rahvuslus ei tähenda vastandumist ning sallimatust vaid oma identiteedi hindamist, siis partei keskmine valija on ülejäänud šotlastest rohkem anglofoobne.

„Šoti sotsiaalsete suhtumiste uuring“ defineeris šoti rahvuslase inimesena, kes pidas end „šotlaseks, mitte britiks“.

Uuringust selgus ka, et tervelt 49 protsendil küsitletutest oli negatiivne suhtumine moslemitesse, inglastesse suhtus negatiivselt 38 protsenti küsitletutest. Šoti rahvuslaste hulgas oli anglofoobide hulk 46 protsenti. Kaheksa protsenti inimesi tunnistas, et nad oleks õnnetud, kui neil oleks inglasest sugulane.

Parteilise lojaalsuse põhjal oli kõige rohkem islamofoobe konservatiivide hulgas ja kõige rohkem anglofoobe rahvuslaste hulgas. Tööpartei valijad olid keskmise sallivusega, liberaalid suhtusid inglastesse ja moslemitesse kõige leebemalt.