Esimesed iseseisva parlamendi valimised korraldataks 2016. aasta mais, teatab BBC News.

Dokumendis nähakse ette, et Šoti ministrid, parteid ja kodanikuühendused peaksid koos läbirääkimisi iseseisvuse tingimuste üle Ühendkuningriigi valitsusega.

Selle tulemus oleks õiguslik konstitutsiooniline platvorm, mis sisaldaks varade ja kohustuste jagamist, uusi ülemaailmseid sidemeid, sealhulgas Euroopa Liiduga, ning monarhia säilitamist Šotimaal.

Dokumendis öeldakse, et Šotimaal peaks olema kirjalik põhiseadus, mis peegeldab Šotimaa inimeste väärtusi.

Põhiseaduse koostamine peaks algama pärast iseseisvuse saavutamist iseseisva Šoti parlamendi egiidi all.

Šoti rahvuslik partei (SNP) tahab, et iseseisva Šotimaa loova seaduse võtaks vastu Šoti parlament Ühendkuningriigiga sõlmitava lepingu alusel. Suurbritannia parlamendi roll oleks 1707. aastal Inglise ja Šoti kuningriikide vahel sõlmitud liidulepingu lõpetamine.

„Šoti valitsuse kavatsus on, et pärast „jah“ hääletamist 2014. aastal tehakse Edinburghi kokkuleppe vaimus ettevalmistusi suveräniteedi üleminekuks Šotimaa rahvale 2016. aasta Šoti parlamendivalimisteks ning konstitutsioonilise platvormi loomiseks, mis annaks aluse, millel meie iseseisev parlament ja valitsus töötaksid,“ öeldakse dokumendis.

Šoti valitsus kutsub dokumendis Briti valitsust taas üles osalema ettevalmistavatel läbirääkimistel iseseisvusele ülemineku üle, juhuks kui referendumil jah öeldakse.

Ühendkuningriigi ministrid on öelnud, et on juba alustanud seisukohtade väljakujundamist referendumijärgseks protsessiks.

Peaminister David Cameron on aga kinnitanud, et ei pea eelläbirääkimisi Šotimaa lahkumise üle Ühendkuningriigist.