Sorose sõnul ei tohi Euroopa ignoreerida Moskva geopoliitilist agressiooni. Selleks, et omada edušansse, peab Euroopa tegutsema ühiselt, kirjutab Soros oma Vene ajalehes Vedomosti avaldatud arvamusartiklis.

Venemaal on tugev geopoliitiline positsioon, kuid on ka piisavalt nõrkusi, kirjutab Soros. Sealne autoritaarne poliitiline süsteem kägistab eraettevõtlust ning rendi kogumisele kulutatakse rohkem jõudu kui tootmisele.

Majanduslik progress jääb alla naftatulude laekumisele, mis on saanud ilmseks pärast seda kui kütusehinnad hakkasid langema, märgib USA majandustegelane.

Analüütiku arvates võivad Vene peaminister Vladimir Putini Euroopa-vastased rünnakud pikemas perspektiivis pöörduda tema enda vastu, kuid lähitulevikus võib Moskva üritada saada kontinenti domineerivaks üliriigiks.

Sellises situatsioonis peavad eurooplased neutraliseerima Moskva geopoliitilise eelise – kasutades selleks ühtse energiapoliitika kokkuleppeid.

Lisaks tuleks demokraatlikke väärtusi ja seaduste ülimuslikkust eksportida Venemaa naaberriikidesse - mõjutada Moskvat kaudselt, mitte suruda neid traditsioone otse peale.

Soros paneb erilist rõhku ideele, et lääne tugev toetus endise Nõukogude Liidu vabariikidele on kasuks mõlemale osapoolele Euroopa Liidu suhetes Venemaaga.