Küsitletud soomlased näevad Põlissoomlaste toetuse tõusu, samas suhtuvad neisse ettevaatusega. Järgnevalt mõnede soomlaste arvamusi.

Kari, Helsingi

Soomes on kümneid aastaid moodustatud valitsus sellisel viisil, et kaks “kolmest suurest” (sotsidest , keskerakonnast ja koonderakonnast) on valitsuses ja üks opositsioonis. On tekkinud omamoodi konsensus asjade ajamisel, sest ükski kolmest parteist ei ole söandanud solvata kaht ülejäänut taktikalistel põhjustel. Sisuliselt ajavad kõik parteid sama sotsialistlikku (põhjamaise heaoluühiskonna) rida, kuigi inimesed vahelduvad. Seda mõjutab ka soometumise ehk finlandiseerumise aeg, kui näiteks Nõukogude Liidu kohta ei tohtinud öelda ühtki paha sõna, kuigi organiseeritud tsensuuri ei olnud. Tekkis selline kultuur, kus asjad otsustatakse võimukandjate kabinettides ja rahvale ei tohi midagi rääkida.

Üha suurem osa soomlastest on olnud rahulolematud, sest hääletamisega ei saa midagi mõjutada ja poliitikud ei räägi tegelikult millestki midagi. Seda nähtust võib jälgida pidevas valimisaktiivsuse languses. Soomes on valimisaktiivsus umbes 60 protsenti, samas näiteks Rootsis 80 protsendi ligi.

Aga siis saabub kohale Timo Soini (Põlissoomlased), kes on peale selle, et on hea kõnemees, ka oma olemuselt “rahvamees”. Soini teeb seda, mida teiste parteide esindajad ei tee: räägib rahvale otse ja selgesti. Ei räägita pikaajaliste eesmärkide puudustest või süstemaatilistest reformidest, vaid öeldakse otse, et Soome peaks tegelema Soome huvide kaitsmisega. See ei tähenda küll midagi, aga kõlab paremini kui teiste parteide metasõnade keerutamine.

Annikki, Kajaani

Eelhääletamisel ma ei käinud. Raske on valida. Ma pole palju diskussioone jälginud. Eile käisin matustel.

Iivo, Kuopio

Põlissoomlaste toetuse tõusu on näha ja kuulda ka baarides. Üldiselt peavad soomlased oma parteieelistusi isiklikuks asjaks, aga praegu on baarides palju selliseid, kes kuulutavad, kui hea asi on Põlissoomlased. Arvan, et see on nii kogu Soomes, see pole ainult Savo maakonna teema, vaid midagi uut. Vanad vasakpoolsed töölised on pahased, kui noored töölised toetavad Põlissoomlasi. Üldiselt on Savos rohkem Keskerakonna toetajaid (maapiirkondades) ja Rootsi Rahvaparteil pole siin isegi kandidaati, sest siin ei ole rootsikeelset elanikkonda.

Verna, Helsingi

Kõige tähtsam on õiglane maksusüsteem ja mõistlik kulutuste kärpimine. Tulumaksu ei tohiks alandada ja käibemaksu tõsta. Käibemaksu võiks tõsta ainult mingite teatud toodete puhul (sigaretid, maiustused, alkohol). Samas siis tuuakse neid asju ilmselt Eestist... Käibemaksu tõstmisele olen vastu, sest see halvendab väikeettevõtjate positsiooni ja nõrgendab vaesemate inimeste ostuvõimet.

Tulumaksu alandamist võiks mõelda alles tulevikus, mitte praeguses reaalses olukorras. Oleks hea, kui partei tahaks parandada ka väikeettevõtjate olukorda.

Rootsi keele seisund teise riigikeelena tuleks ka kahtluse alla seada, sest tegemist on vähemuskeelega.

Minu hääl läheb sotsidele nende maksupoliitika pärast.