Alametsä on olnud Euroopa Parlamendis soomlasi esindamas aasta. Kuigi töö on tema jaoks unistuste täitumine, tulid parlamendi pahupooled talle üllatusena.

Alametsä sõnul on ta kohanud Euroopa Parlamendis sobimatut kohtlemist ja diskrimineerimist soo põhjal.

„Seda, et mind on ahistatud, mõjutab kindlasti see, et ma olen parlamendis uus ja noorem. Mõned MEP-id (Euroopa Parlamendi liikmed – toim) tunnevad võib-olla, et see on nende õigus ja nad võivad mind teistmoodi kohelda. See on kurb,” ütles Alametsä.

Alametsä sõnul ei ole ahistamist takistanud ka see, et ta on olnud valdava osa oma aastasest MEP-i karjäärist kodumaal kaugtööl. Enda sõnul on ta saanud telefoni teel seksuaalse sisuga ettepanekuid ja isegi kolleegilt keset nõupidamist.

„Kui ütlesin rahulikult, et see on sobimatu, visati toru hargile,” ütles Alametsä.

Alametsä sõnul on seksuaalsest ahistamisest talle rääkinud eelkõige assistendid.

„On verbaalset ahistamist, sobimatut puudutamist. Halduskoolitusel räägiti mulle, et Euroopa Parlamendi liige võttis assistendi ees püksid maha ja ootas midagi,” jutusas Alametsä. „Kui seda tuleb ette MEP-idelgi, siis kui palju peavad teised parlamendi töötajad ahistamist kogema? Paljud assistendid ei julge tingimata kogetud ahistamisest töökoha kaotuse hirmus rääkida.”

Osa MEP-idest ei võta Alametsä sõnul nõupidamistel teda ja teisi noori naisi tõsiselt.

„Ei taheta sõna anda, ei taheta meie juttu kommenteerida, tõrjutakse kõrvale, nimetatakse tüdrukuteks ja sõimatakse,” märkis Alametsä.

Alametsä rõhutas, et suurem osa kolleegidest kohtleb teda hästi ja lugupidavalt. „Aga parlamendis on inimesi, kes seda teistest lugupidamist ette ei kujuta, kuigi on selge, et ühtki väitlust ei võideta karjudes või teisi sõimates.”

Alametsä sõnul on mitmed teiste riikide kolleegid tulnud küsima, et kuidas ta noore naisena on Euroopa Parlamenti pääsenud.

Kui Alametsä alustas tööd väliskomisjoni liikmena, ei lasknud turvamehed teda alguses istungile, kuigi tal oli Euroopa Parlamendi ametlik läbipääsukaart.

„Nad küsisid, kas ma olen praktikant. Ütlesin, et olen Euroopa Parlamendi liige, aga nad ei uskunud mind. Näitasin nii passi kui ka läbipääsukaarti, aga ka see ei aidanud. Lõpuks pidi mu meessoost kolleeg tulema turvameestele ütlema, et olen tõesti Euroopa Parlamendi liige. Alles siis pääsesin istungile.”

Alametsä rääkis juhtumist Soome endisele presidendile Tarja Halonenile.

„Halonen rääkis, et temal juhtus seda meenutav olukord ÜRO istungjärgul presidendina.”

Alametsä sõnul on osa kolleegidest ja assistentidest kutsunud teatud MEP-e vältima.

„On hoiatatud, et selle inimesega tasub ette vaadata. Aga ohutus ei peaks põhinema kuulujuttudel või kolleegide hoiatustel. Kui keegi tegutseb ebaseaduslikult või töökoha väärtuste vastaselt ja on süüdi seksuaalses ahistamises või vägivallas, peaks selle eest karistada saama,” ütles Alametsä.

Alametsä sõnul mõtleb ta praegu, kuidas saaks ahistamisjuhtumite asja parlamendis edasi ajada, mistõttu ei taha ta ise tema endaga aset leidnud juhtumitest väga üksikasjalikult avalikult rääkida.