Venemaal on tõusnud suur kära siseministeeriumi reservohvitseri, polkovnik Juri Jefremovi kinnivõtmise üle Soomes. Vene meedia teatel vahistati Jefremov ootamatult 19. detsembril USA võimude palvel, kui ta oli Soome sõbraga kohtuma tulemas, vahendab Ilta-Sanomat.

Jõulupühade tõttu on Soome võimud seni selle juhtumi kohta vähe informatsiooni andnud ning näiteks justiitsministeeriumil ei olnud veel esmaspäeva hommikul vahistamise kohta ametlikku informatsiooni. Ilta-Sanomat sai siiski kinnituse, et Jefremov võeti Soomes vahi alla USA võimude välja antud Interpoli tagaotsimiskuulutuse alusel. Jefremov peeti kinni Vene-Soome piiril Vaalimaa piiripunktis.

Venemaa välisministeerium on juba jõudnud Jefremovi vahistamise karmide sõnadega hukka mõista ning nüüd on avalikkuse ette astunud ka tema naine Darja Morozova, kes kirjutas ajalehele Novaja Gazeta avaliku kirja, mille adressaadid on ka Putin ja Venemaa välisministeerium.

„Meie president on öelnud: „Venemaa omasid ei jäta.“ Ma anun: ärge jätke!“ kirjutab Morozova.

„Ma loodan, et meie suur maa toob tagasi sünnimaale mehe, kes on andnud oma maale hetkegi kahtlemata kogu oma elu. Palun ja palvetan teie abi eest,“ pöördub Morozova Putini poole.

Morozova sõnul arutatakse tema mehe asja järgmine kord Soomes 5. jaanuaril toimuval kohtuistungil.

„Minu mees on andnud 30 aastat Venemaa kaitsmisele. Ta on kaitsnud meie maa huve oma elust hoolimata ja selle eest on tal mitmeid autasusid. Ja nüüd, kui ta on sattunud sellisesse olukorda, kui ta vajaks oma maa tõelist abi, on ta hüljatud ja ootab väljaandmist Ühendriikidele, kus ta, olen selles kindel, langeb psühholoogilise surve ohvriks,“ kirjutab Morozova. „Mul ei ole võimalust maksta kallitele Soome või seejärel Ameerika advokaatidele, nagu Venemaa konsulaat mul teha soovitab. Ma ei tea, mida teha ja kelle poole selles kohutavas olukorras pöörduda.“

Vene meedia teatel on Jefremov teinud karjääri siseministeeriumis ja praegu on ta reservpolkovnik. Räägitakse, et ta osales juba Afganistani sõjas ja seejärel kahes Tšetšeenia sõjas.

Novaja Gazeta teatel oli Jefremov Nõukogude Liidu viimase kaitseministri Jevgeni Šapošnikovi isiklik ihukaitsja ning pärast Tšetšeenia sõda sai temast Venemaa siseministeeriumi kiirreageerimisüksuse Sobr vahistamisgrupi ülem.

Novaja Gazeta teatel võib USA tagaotsimiskuulutus olla seotud 2011. aastal USA-s peetud tulirelvanäitusega, mida Jefremov külastas. Naise sõnul käis Jefremov USA-s seaduslikult ning pärast seda olevat ta seaduslikult ja ilma probleemideta käinud näiteks Saksamaal ja Soomes.