Soome Vabariigi president Tarja Halonen ja doktor Pentti Arajärvi korraldavad Haloneni ametiaja viimase iseseisvuspäeva vastuvõtu presidendilossis, teatab YLE Uutiset.

Vastuvõtu teema on „Võrdõiguslik ja koostööaldis Soome – vastutus Soome eest, vastutus maailma eest“. Nagu varasematest aastatest kombeks, on vastuvõtule kutsutud valitsuse liikmed, parlamendiliikmed, Euroopa parlamendi soomlastest liikmed, kõrgemad riigiametnikud ja Soome akrediteeritud diplomaatiline korpus. Kutsutud külaliste hulgas on ka erinevaid teenaid omavaid soomlasi ning isikuid, kellega presidendipaar aasta jooksul kohtunud on. Kutsutud külalisi on umbes 1900.

Helsingi Tähtitorninmäkil korraldati iseseisvuspäeva auks pidulik lipuheiskamine kell 9. Lauldi koorilaule ja peeti kõnesid. Lipuheiskamist on korraldatud alates 1957. aastast.

Iseseisvuspäeva oikumeeniline jumalateenistus peetakse Helsingi toomkirikus kell 12. Teenib Mikkeli piiskop Seppo Häkkinen.

Vaeste pidu algab kell 12 Helsingi Hakaniementoril. Pakutakse tasuta toitu.

Helsingi üliõpilaskonnad korraldavad traditsioonilise tudengite tõrvikurongkäigu 60. korda. Rongkäik alustab teed Hietaniemi kabeli juurest kell 16.45 ja möödub presidendilossist kell 17.30. Rongkäigu lõpppunkt on Senaatintori, kus toimub kodanike pidu, mis algab kell 18.

Iseseisvuspäeva riiklik paraad korraldatakse sel aastal Tamperes. Paraadi ülevaatus toimub Tampere keskväljakul kell 12 ning marsitakse mööda Hämeenkatu kell 13. Paraadi võtab vastu Soome maaväe ülem kindralleitnant Raimo Jyväsjärvi.

Paraadil osaleb kõikide väeliikide esindajaid. Põhiosa neist tuleb Lääne-Soome sõjaväelääni üksustest. Paraadil osaleb umbes 1100 sõjaväelast ja 60 sõidukit. Ülelennu sooritavad Soome õhujõudude hävitajad F-18 Hornet ja maaväe transpordihelikopterid NH90.