Kuigi Soomes on riiklik kava hakata alates tulevast aastast jälgima juba 15-aastaseid kurjategijaid või kahtlusaluseid, et vältida järjekordsete kuritegude sooritamist ja vanglakaristust nende eest, ei pruugi sellel programmil olla erilist mõtet, kui inimesed ise tahavad teatud aja aastast vanglas veeta, kirjutab YLE Uutiset.

Osa kurjategijatest soovib oma karistuse kanda ära just külmal aastaajal. See on võimalik, sest vanglates on kohad üldiselt täis ja taga otsitakse aktiivselt ainult raskete kuritegude eest karistuse kandmisest kõrvalehoidjaid. Ülejäänute kohta tehakse märge "raskesti kättesaadav" ja nii võivad nad valida enda ülesandmise aja.

"Seda juhtub praegu ja ka tulevikus. Vangidele on loodud piisavalt head tingimused," rääkis üks Turu linna Saramäki vangla kinnipeetav. Seal on kinnipeetavate käsutuses näiteks saun ja spordisaal ning kongides muuhulgas televiisor, mängukonsool, kohvikeetja ja ka mõnel juhul DVD-mängija.

Kinnipeetavatele makstakse vanglas istumise eest ka palka. Vangi kinnitusel võib ka mitte midagi tegemise eest saada umbes 40-50 euro ehk kuni 780 Eesti kroonise suuruse kuusissetuleku.