Info ebolaviiruse kahtlusega patsiendist saabus Meilahti haiglast neljapäeva õhtul kella 19.30 ajal, kirjutab Helsingin Sanomat.

Terviseameti peaspetsialist Carita Savolainen-Kopra kinnitas ajalehele, et amet on saanud infot Soome esimesest ebolakahtlusega inimesest. Täpsemat infot ta ei avaldanud.

Helsingi ja Uusimaa Haiglate Liidu (HUS) peaarst Asko Järvinen ütles YLE-le, et ebola tõenäosus patsiendil on väga väike, ent seda ei saa välistada. Tema sõnul saabus ebolakahtlusega mees ebolaohtlikust piirkonnast Soome 22 päeva tagasi.

Libeerias töötanud isik kurtis palaviku ja peavalu üle

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi peaarst Anni Virolainen-Julkunen ütles, et ebolakahtlusega patsient töötas Libeerias, kus ta tegi kontoritööd. Otsest kokkupuudet ebolahaigetega tal polnud, lisas Virolainen-Julkunen.

Ebolakahtlusega mees toodi haiglasse Helsingi lähistel ning tuli arsti juurde, sest kurtis peavalu ja palaviku üle, kirjutab Aamulehti. Sotsiaal- ja terviseministeeriumi peaarst Anni Virolainen-Julkunen ütles, et nende inimestega, kellega ebolakahtlusega isik on olnud kontaktis, on võetud ühendust.

HUSi peaarst Järvinen ütles, et nimetatud sümptomid vastavad küll ebolale, ent esialgu on siiski tegu ettevaatusabinõuga. Järvineni sõnul pole kuigi tõenäoline, et patsiendil on ebola, kuna ta pole olnud kontaktis ebolahaigetega. Peale selle on ta haigestunud 21 päeva pärast Libeeriast lahkumist, ent ebola sümptomid avalduvad 2-21 päeva pärast nakkuse saamist.

Ilta-Sanomat kirjutab, et ebolakahtlusega isik on pärit USA-st.

Anni Virolainen-Julkuneni sõnul tulevad esimeste analüüside vastused laborist juba homme. Seejärel saadetakse need Rootsi täpsemaks analüüsiks. Neid vastuseid peab ootama kolm ööpäeva.

Soomes tehtud analüüsi tulemus on tõenäoliselt üsna usaldusväärne, lisas ta.

"Haiglasse sisenes kaitseülikonnas inimene"

Meilahti haigla lähistel olnud inimene rääkis Iltalehtile, et ta nägi, kuidas kaitseülikonnas inimene väljus kiirabiautost. "Ta väljus kaitseülikonnas, sellises omapärases välimuses. Kiirabiauto juhil oli samuti kaitsevahendid - mask näos, kindad käes ning kingad kaetud," kirjeldas pealtnägija.

Tema sõnul saabus patsient haiglasse kella 20.30 ajal. Ebolakahtlusega isikul oli vastas teine inimene, kes oli samuti kaitsevahendites.

Kaitseülikondades isikud ei sisenenud haiglasse peauksest, vaid kasutasid väiksemat sissepääsu. "Olin sedavõrd kaugel, et ei saanud aru, kas tegu oli mehe või naisega."