Sügise ja talve jooksul on tänavapatrullid liikuma hakanud paljudes kohtades, näiteks Kemis, Poris, Joensuus, Oulus, Asikkalas ja Vihtis, kirjutab Helsingin Sanomat.

Neid korraldavaid organisatsioone on vähemalt kolme tüüpi. Osa taustal on Soome vastupanuliikumine (Suomen vastarintaliike), osa kuulub Kemist juhitavasse organisatsiooni Soldiers of Odin ning osa on iseseisvad kohalikud organisatsioonid.

Soome vastupanuliikumine on avalikult teatanud, et toetab natsionaalsotsialismi. Vastupanuliikumisega on sidemeid ka Soldiers of Odinil. Iseseisvad kohalikud grupid on tihtid mõõdukamad ja nende liikmetel on vähem kuritegelikku minevikku.

Soome kõrgeim politseiametnik, politsei ülemjuhataja Seppo Kolehmainen peab tänavapatrulle aktsepteeritavaks tegevuseks, kui ei rikuta seadusi ega mängita politseinikke.

Soome kaitsepolitsei (Supo) peab seda nähtust aga mõnel määral murettekitavaks ja jälgib olukorra arenemist.

„On teada, et vähemalt mõnedel juhtudel on viiteid tänavapatrullide sidemete kohta välismaiste äärmusliikumistega. Seetõttu ei lisa tänavapatrullid tingimata julgeolekut,“ ütles Supo kommunikatsioonijuht Jyri Rantala.

Helsingin Sanomat uuris kolme linna tänavapatrullide juhtide kohtulikke karistusi.

Karistusi oli saadud näppamiste, varguste, pettuste, auhaavamiste, vägivallatsemiste ja võimuesindajale vägivaldse vastuhaku eest. Mõnedel oli mitmeid karistusi vägivallatsemise eest.

Soome paremäärmuslasi uuriv Tommi Kotonen ei üllatu, kui karistustest kuuleb.

„See tegelikult ei üllata. Siis, kui hakatakse järgima valgete võimu ideoloogiat, on vägivaldne taust pigem reegel kui erand,“ ütles Kotonen.

Politsei teatel pole tänavapatrullid veel mingeid kuritegusid toime pannud. Mõned organisatsioonid viitavad siiski oma tekstides rassismile ja vägivallale. Näiteks Soldiers of Odin otsib sotsiaalmeedias uusi liikmeid patrullidesse kuulutusega, mille järgi võideldakse „valge Soome eest“. Tegutsemispõhimõte on, et „kedagi lõbu pärast ei peksta, kui tuju tuleb“.